Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Murat Ziya Bağış, seçilmiş hastalarda kalp çalışırken bypass ameliyatının artık mümkün olduğunu, hastaların kalp akciğer makinesine bağlamak zorunda kalmadan 5 santimetrelik küçük bir kesi ile ameliyat edilebildiğini belirtti.

Klinik olarak başlattıkları mininal invaziv ameliyatlarına bir yenisini daha eklediklerini ifade eden Bağış, şunları söyledi:

“Bu hastamızın özelliği daha evvel birkaç kez stent konmuş, kalbin en önemsediğimiz damarlarından birinin tamamen tıkanmış olmasıydı. Bize bu haliyle müracaat etti. Gerekli incelemeleri tamamladıktan sonra hastamıza Şanlıurfa'da ilk kez yapılan Kalp akciğer pompası ihtiyacı olmaksızın ve kalk durdurulmadan, 5 santimlik çok küçük bir kesiyle hastanın göğüs içinden çıkardığımız damarı, kalpte tıkalı olan damara bypass ettik.”

Bağış, ameliyatın kalp akciğer makinesine bağlanmadan ve kalp durdurulmadan yapılmasının en önemli avantajının hastaların yoğun bakım ve hastanede kalış sürelerinin azalması olduğunu belirtti.

Hibya Haber Ajansı