İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet gazetesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Sanatçılar Girişimi, Birleşik Kamu İş Sendikası iş birliğiyle “100. Yılda Laik Cumhuriyet, Büyük İzmir Buluşması”nın 3'üncüsü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenledi. 

''Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Atatürk''

İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında soruşturma açılmasına neden olan konuşmasındaki Nutuk alıntısını tekrarlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu güzelim memlekette varlık sebebimiz olan Mustafa Kemal Atatürk'ün, onun düşüncesinin teminatı güzel Atatürkçüler hepiniz hoş geldiniz. Gerçekten tebrik etmek istiyorum, bu görev süresi içerisinde çıtayı o kadar yükselttiniz ki... Hepimiz için teminat duygusunu yaşattınız, iyi ki varsınız kardeşlerim. Son olarak 100 yıl önceydi, memleketi yönetenler gaflet, dalalet ve hıyanet içindeydi. Şimdi sıra bizde ‘Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Demokrasi!’, ‘Yaşasın Atatürk!’” ifadelerine yer verdi.

Başkan Soyer’e konuşmasının ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Mustafa Hüznü Bozkurt teşekkür plaketi takdim etti. 

Tarikatlarla protokol yapacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e tepki gösteren şair Ataol Behramoğlu, “Ey Milli Eğitim Bakanı, Mustafa Kemal Atatürk'ün tırnağı olamayacak kişiler, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin başında. Bunları oradan indirmek bizim ahlak, vicdan, insanlık, yurtseverlik borcumuzdur. Bu arada şunu da söyleyeyim, hakaret davalarından bir tanesi 7 bin TL ceza ile sonuçlandı. Bu parayı ödemeyeceğim ve hapse gireceğim.” diye konuştu. 

Etkinlikte söz alan Birleşik Kamu İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ ise şunları söyledi:

“Atatürk'ün 'Şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz' dediği Cumhuriyet'te bugün tarikatlar hortlatılmıştır. Eğitimden adalete, kamu kurumlarından özel sektöre kadar kritik her alana sığdırılan bu karanlık yapılar Cumhuriyet'in ve onun devrimlerinin en büyük düşmanıdır ve günden güne de güçlenmektedir. Siyasal ve toplumsal hayatımıza enjekte edilmektedir. Cumhuriyet'in temel direği olan laiklik, bugün alenen saldırı altındadır.”

Hibya Haber Ajansı