Bursa’da 8 bin 500 yıllık arkeolik dönemden 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet Dönemi sivil mimarlık örneği yapıların restorasyonuna kadar her alanda önemli yatırımları hayata geçiren büyükşehir belediyesi, kentin tarihi hafızasını geleceğe aktaracak önemli bir çalışmaya imza attı.

 

Müzeler Şube Müdürlüğü, Kütüphaneler Şube Müdürlüğü, Kültür Şube Müdürlüğü, Orkestra Şube Müdürlüğü ile Yazı İşleri ve Kararlar Şube Müdürlüğü arşivlerinden meydana gelen Dijital Bursa Kent Arşivi’ne şimdiye kadar 23 bin veri girişi sağlandı.

Bursa müzelerinin koleksiyon ve arşivinden yaklaşık 10 bin, orkestra arşivinden 7 bin 500, kütüphane ve Bursa Araştırmaları Merkezi arşivinden de yaklaşık 5 bin 500 veriye an itibariyle ulaşmak mümkün olacak. İkinci aşamasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1880 ile 1927 yıllarına ait meclis karar defterleri, gelen-giden evrakları, arzuhal kayıtları, üst makamlara giden yazışmalar ve maaş müfredat defterlerinin dokümanları transkript edilip, dijitalleştirilerek vatandaşlara sunulacak.

Aynı zamanda 1927’den günümüze kadar olan bütün meclis kararlarına erişim de mümkün olacak. Üçüncü aşamada da Bursa’ya ait 1455-1923 yıllarına ait şer’iye sicilleri transkript edilip arşive dahil edilecek. Endüstriyel materyaller, fotoğraflar, grafikler, dijital veriler, haritalar, rehberler, efemeralar, yerel gazeteler, aile tarihçeleri, akademik çalışmalar, tapu kayıtları gibi önemli belgeler, ses kayıtları ve videolar ile müzelerde sergilenen ve korunan her türlü obje, eşya ve eser arşivde yer alacak.

Bursa’nın sadece Türkiye için değil dünya mirası için de vazgeçilmez bir şehir olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fethi Yıldız, “Bursa gibi, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehirleri anlamak, tanımlamak, açıklamak ve gelişimini doğru yorumlamak için şehrin oluşum sürecindeki değişkenleri, tarihî, ekonomik ve sosyal dinamikleri doğru bilmek gerekir. Her şehir için kendine özgü olan bu değerleri korumak ve aktarmak şehir sakinlerinin görevidir. Artık Bursa’mız dijital dünyaya açık hale geldi. Akademisyenler, araştırmacılar ve ilgililer için eşsiz bir hazine sunuyoruz.” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Bursa açısından tarihe not düşülen bir günün yaşandığını söyledi. Bu topraklarda yaşam süren medeniyetlerin 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzandığını hatırlatan Özer, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bursa’nın pek çok medeniyete de ev sahipliği yaptığını vurguladı. 

Özer, konuşmasında, Bakanlığın 'Kültür Yolu Festivali’ne 2024 yılında Bursa'yı da aldığını hatırlatarak, 1-9 Haziran tarihleri arasında Bursa'da Kültür Yolu Festivali yapılacağını sözlerine ekledi.

Toplantının sonunda, kent arşivinin nasıl kullanılabileceği hakkında teknik bilgiler verildi.

Hibya Haber Ajansı