Bakan Bayraktar, “Türkiye Yüzyılı Kampüs Buluşmaları” programı için geldiği İTÜ’de ilk olarak Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile görüştü. Ayazağa Yerleşkesi'nde öğrenciler tarafından karşılanan Bakan Bayraktar, enerji alanına ilgi duyan mühendis adayları ve akademisyenlerin sorularına cevap verdi.

Enerjide tam bağımsız Türkiye

Konuşmasında enerji verimliliği, dışa bağımlılık ve iklim değişikliği olmak üzere üç temel konuya değinen Bakan Bayraktar, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon hedefi ile ekonominin bütün alanlarında, tüm sektörleri etkileyecek çalışmalarla Türkiye'nin çevresel hedeflerini gerçekleştirebilecek enerji politikalarını uygulayacağız. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde, Türkiye'yi enerjide bağımsız bir ülke haline getirmek istiyoruz. Bu üç problemi çözmek için gece gündüz bütün ekibimizle, sektörümüzle, sizlerle ve akademisyenlerimizle birlikte bu sorulara cevap bulmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

En önemli stratejik araç nükleer

Bayraktar, nükleer enerjinin Türkiye’nin 70 yıllık rüyası olduğunu anlatarak “1970’lerde mezunu olmaktan büyük bir gurur duyduğum, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hocalarının tespit ettiği Akkuyu sahasında bugün nihayet 4 reaktörün inşasına devam ediyoruz. Türkiye'nin mutlaka nükleer gücünü Sinop'taki santralle, Trakya'da kuracağımız santralle ve küçük modüler reaktörlerle 20 bin megavata çıkarması lazım. Türkiye'nin önümüzde dışa bağımlılık, çevre ve karbonsuzlaşma hedefleri açısından en önemli stratejik, politik araçlarından bir tanesi nükleer enerji.” diye konuştu.

Kömür dışa bağımlılığı azaltıyor

Türkiye’nin kendi yerli kömürünü çevreye uyumlu şekilde kullanmasını gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin yerli kömürden elektrik üretiminin yüzde 13-14 seviyesinde olduğunu hatırlatarak şu ifadelere yer verdi:

“Kömür konusunda Almanya yaklaşık yüzde 30, Çin yüzde 50, Amerika ise yüzde 25’lerde kullanım gösteriyor. Kömür bizim için bir arz güvenliği ve çok önemli bir dışa bağımlılığı azaltma kaynağımızdır.”

Kaynakta ve Teknolojide Net İhracatçı

Bakan Bayraktar, gençlerden Türkiye’nin vizyonu geliştirecek enerji ve ekonomi alanlarının her birinde makro bir bakış açısına sahip olmalarını isteyerek İTÜ’nün 280’nci yılının Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefine denk geldiğini kaydetti. Bakan Bayraktar “İTÜ'nün 280’inci yılında inşallah şunlar konuşulur. Türkiye, enerjide ve madenlerde kaynakta ve teknolojide net ihracatçı olan bir Türkiye, dışa bağımlılığını bitirmiş bir Türkiye, çok daha güçlü, çok daha ekonomisi sağlam, çok daha müreffeh bir ülke olarak konuşulur. İnşallah o günleri hep birlikte görürüz.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı