27 başvurunun ödüle değer bulunduğu tören İzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi’nde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Ozan Yılmaz, Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Bayramları Kutlama Kurulu Başkanı Ulvi Puğ, seçici jüri üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ödül sahiplerinin yer aldığı tören def ustası Sami Hosseini’nin gösterisi ile başladı.

Nereye baksan aynı

Tarihi bilmenin önemine değinen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün daha Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk Tarih Kurumu’nu kurduğunu hatırlatan Başkan Soyer, “Gelecekte de kimliğini koruyabilen şehirler varlığını sürdürebilecek. Tam da bu noktada tarihsel birikimin korunması öne çıkıyor. Şehrin kimliği dediğiniz zaman birçok unsuru var. Mimarisi, ekonomisi, hatta bireylerin kültürel anlamda yüzlerce yıldır var ettikleri yaşam deneyimleri. Burada bulunuşumuz o yüzden son derece kıymetli. Hele ki bu projeyi 19 senedir sürdürüyor olmak son derece önemli. İzmir için çok kıymetli bir şey yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak uzun yıllardır İzmir’deki tüm arkeolojik kazılara Bakanlıktan daha fazla destek veriyoruz. Biz kültürümüze de tarihimize de sahip çıkıyoruz” dedi.


Başkan Soyer, Tarihi Yapıda Yaşam Ödülünü alan Nilgün Dicle Derin (Alsancak) ve  Tarihi Mekanda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Ödülünü kazanan tenekeci Süleyman Fidan’a (Menemen) ödüllerini takdim etti.

27 ödül sahiplerini buldu

Türkiye’de bir ilk olan ve 19 yıllık deneyimi ile İzmirlilerin tarihi değerlere göstermiş olduğu duyarlılığının simgesi olan Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, 2021 Yılında Europa Nostra Ödülleri’nden "Eğitim, Öğretim ve Bilinçlendirme Dalında" jüri özel ödülü almıştı.
 
Jürinin yaptığı değerlendirmeler sonucunda ödül alanlar belli oldu
 
Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü Kategorisinde,  Alsancak' tan Nilgün Dicle Evi, Karşıyaka' dan İsmail ve Zuhal Paya Evi, Bornova' dan Ali ve Meral Şaşal Evi, Menemen' den Biray ve Tümay Tavukçu Evi ödüle layık görüldüler.
 
Tarihi Mekanda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Ödülü Kategorisinde
Kemeraltı' ndan Sami Hosseini (Def Ustası), Basmane' den Feridun Emre (Saz Ustası), Bergama' dan Hatice Çakıroğlu (Çaput Kilim Dokumacısı) ve İbrahim Şahbaz (Yorgancı), Menemen' den Süleyman Fidan (Tenekeci) ve Halil İme (Demirci) ödüle layık görüldüler.

Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Ödülü Kategorisinde
Foça' dan Sobacı Evi (Proje Müellif: Fevzi Bozkır, Neşe Sarıoğlu Bozkır, Ercüment Kuyumcu
(Mal Sahibi ve Yüklenici:  Tülin Sobacı) ödüle layık görüldüler.

Emek Ödülü Kategorisinde

Sobacı Evi Demir İşleri ile Doğan Kalyoncu, Sobacı Evi Ahşap İşleri ile Kemalettin Güler ödüle layık görüldü.

Tarihi Çevre Ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü Kategorisinde
Günseli Baki – Yücel Tunca “Fabrika – Sümerbank Bergama Tekstil Fabrikası”
Tarihi Çevre Ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü Kategorisi
Figen Koşar “Vourla – Öteki Kıyı” Kitabı
Oktay Özengin “İşgal Yıllarında Menemen” Kitabı
Albert N. Contente& Selim Bonfil “İzmir’den Hikayeler” Kitabı Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldüler.
 
Tarihi Ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü Kategorisinde
TED Aliağa Koleji Vakfı Özel Lisesi “Yerelden Evrensele Aliağa’nın Unutulmaz Lezzetleri” Tarihi Ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü Kategorisi
İzmir Özel Tevfik Fikret İlköğretim Okulu “Benim Kentim İzmirim”,
İzmir Türk Koleji “Rotamız İzmir”,
Özel Kent Koleji “Efes’i Gezen Küçük Tarihçiler”
İzmir Bahçeşehir Koleji Güzelbahçe Kampüsü “İzmir Şehir Rehberi Müzesi”,
UKEB Okulları “Adım Adım Efes Kenti”
Orion Eğitim Vakfı Özel Piri Reis Okulları “Miras Değil Emanet: İzmir’in Tarihi Hanları”
TED İzmir Koleji Anadolu Lisesi “El Dorado Anadolu ve Tarımsal Kalkınmada Bir İlk Bornova Ziraat”
Övgü Terzibaşıoğlu Anadolu Lisesi “Fotoğrafa Adanmış Bir Ömür; Hamza Rüstem”
Özel Bornova Türk Fen Lisesi “İzmir’in Havraları ve İzmir’de Sefarad Hayatı” Jüri Özel Ödülüne layık görüldüler.

Seçici kurulda kimler yer aldı?
Ödüller belirlenirken Seçici Kurul Başkanlığı görevi Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Yasa Yaman tarafından yerine getirildi. Asil üyeler arasında ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. F. Feyzal Avcı Özkaban, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Evren Erdin, Koruma Mimarı, Uygulamacı Cengiz Kabaoğlu, Yüksek Şehir Plancısı, Uygulamacı Özden Alıcıgüzel ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nden Ar. Gör. Dr. Keziban Müge Çelik yer aldı.

Cumhuriyet dönemini kapsayan çalışmalara odaklanan 2023 programında; Cumhuriyet değerlerini gündeme taşıyan, ödüle değer bulunan çok özel çalışmalar ve başvurular dikkat çekti. Tarihi Yapıda Yaşam, Tarihi Mekânda Geleneksel Zanaatların Yaşatılması, Esaslı Onarım, Emek Ödülü, Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı, Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü kategorilerinde kültür mirası için her yaştan ve kesimden İzmirlilerin katkısı sergilendi.

Hibya Haber Ajansı