Eski Belçika Başbakanı Yves Leterme, kısa süre önce Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, Çin ile AB arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Leterme, Çin’in yeni enerjili otomobil sektörü hakkında da açıklamalarda bulundu.

Çin’in elektrikli araçlar konusunda dünyada ilk sıralarda bulunduğuna işaret eden Leterme, yeni gelişen bir alan olan elektrikli araç sektöründe, Çin’in diğer ülkelerle aynı başlangıç noktasından hareket ederek yarışma fırsatına sahip olduğuna dikkat çekti. Leterme, bunun yanı sıra batarya üretiminde gerekli ve kritik doğal kaynaklara sahip olan Çin’in üretim zincirinin her aşamasındaki üstünlükleriyle elektrikli araç alanında dünyanın ilk sıralarında yer aldığının altını çizdi.

Leterme, geçmişte geleneksel yakıtlı araçların üretiminde yaşanan sürecin aksine, bugün Avrupa’nın Çin’e yetişmek için çözüm arayışında bulunduğunu vurguladı.

Çin ile AB arasındaki ilişkilerden söz eden Leterme, “İlişkilerimize temkinli yaklaşmamız gerekiyor. Anlaşmazlıkların ortaya çıkması normal bir durum. Kısa süre içinde benzeri görülmemiş toplumsal ve ekonomik atılım elde eden Çin, dünya sahnesine döndü. Bu aslında küresel güç yapısının yeniden dengelenmesinin bir sonucu.” dedi.

Leterme, “Geçici şekilde ortaya çıkan meydan okumalar karşısında soğukkanlı davranmamız lazım. Hem ABD-Çin ilişkileri hem de AB-Çin ilişkileri için kritik bir dönemdeyiz. AB, sadece ABD’nin ortağı olmakla kalmayıp, kendi tutumunu da korumalı.” diye konuştu.

AB ile Çin’in karşılıklı olarak açık işbirliği ve adil ticareti sürdürerek firmalar için eşit bir rekabet ortamı sunması gerektiğini dile getiren Leterme, AB’nin Çin’le arasındaki yatırım anlaşmasını onaylaması gerektiğini kaydetti.

Leterme, Avrupa’nın tedarik zincirine dönük riskleri azaltmak istemesi ve stratejik açıdan Çin’le ayrışma talebinde olmaması yönündeki tutumuna katıldığını ifade etti.

Hibya Haber Ajansı