Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu?

Küresel piyasalar, geçtiğimiz hafta yoğun veri gündeminin olduğu haftayı karışık seyirle tamamladı.

Makro veriler cephesinde, Kasım ayına ilişkin yeni konut satışları verisi %12,2 gerileyerek, 590 bin oldu. Yeni konut satışları, Ekim’de %4 azalışla 672 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ülkede yeni konut satışları, Kasım’da geçen yılın aynı dönemine göre ise %1,4 arttı. Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi, Aralık’ta yukarı yönlü revize edilerek 69,7 oldu. Amerikalıların finansal koşullara yönelik değerlendirmesini ölçen mevcut ekonomik koşullar endeksi, Aralık’ta aylık bazda 5 puan artışla 73,3'e çıktı. Tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan tüketici beklentileri endeksi de aynı dönemde 10,6 puan artarak 67,4'e yükseldi. ABD’de dayanıklı mal siparişleri Kasım’da bir önceki aya kıyasla %5,4 artışla 295,4 milyar dolara yükseldi. Piyasa beklentileri söz konusu siparişlerin bu dönemde %2,2 artması yönündeydi. Temmuz 2020'den bu yana en büyük artışı kaydeden dayanıklı mal siparişlerİ, Ekim’de %5,1 azalarak 280,2 milyar dolara gerilemişti. Kasım’da %15,3 artan ulaşım ekipmanlarına yönelik siparişler, dayanıklı mal siparişlerindeki artışta etkili oldu. Fed'in enflasyonun seyrini izlemek için yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları Kasım’da yıllık olarak %3,2 yükseliş gösterdi. Endeks, yıllık bazda Nisan 2021'den bu yana en küçük artışını kaydetti. Aynı dönemde kişisel harcamalardaki artış beklentilerin altında gerçekleşti. Verilere göre Kasım’da kişisel harcamalar %0,2 arttı. Beklenti %0,3'tü. Reel kişisel harcamalar da Kasım'da %0,3'lik artış ile beklentiye paralel gerçekleşti.

ABD tahvilleri cephesinde düşük seviyeler sürdürüldü. 10 yıllık tahvil faizi %3,89 seviyesine hafif yükselirken, 2 yıllık tahvil faizi %4,32 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 13,03 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi endeksleri cephesinde karışık seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,17 artışla 4.754,63, Nasdaq endeksi %0,19 artışla 14.992,97 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi ise %0,05 düşüşle 37.385,97 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi endeksleri cephesinde karışık seyir takip edildi. Euro Stoxx 50 %0,10 azalışla 4.520,45 ve CAC 40 %0,03 azalışla 7.568,82 seviyelerinden günü tamamlarken, Almanya DAX endeksi %0,11 artışla 16.706,18 ve FTSE 100 %0,04 artışla 7.697,51 seviyelerinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir görünüm hakim. Noel sebebiyle sadece Japonya ve Çin piyasaları açık olduğu günde gevşek para politikasının sürdürüleceği yönündeki haber akışlarının etkisiyle Nikkei endeksinde %0,37 yükseliş görülüyor. Bu sabah BOJ Ueda, merkez bankasının %2'lik hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşma ihtimalinin yeterince artması halinde para politikasını değiştirmeyi düşünebileceğini söyledi. Ueda, yurtiçi ve yurtdışındaki ekonomik ve finansal piyasaları çevreleyen belirsizlikler göz önüne alındığında, bir politika değişikliğinin zamanlamasına henüz karar verilmediğini ifade etti. Ueda ayrıca, ekonomik gelişmelerin yanı sıra firmaların ücret ve fiyat belirleme davranışlarını dikkatle inceleyerek gelecekteki para politikasına uygun bir şekilde karar vereceklerini belirtti. Çin piyasaları ise süregelen büyüme endişeleri sebebiyle satıcılı seyir izliyor. Shanghai endeksinde %0,31 düşüş kaydediliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay seyir takip ediliyor.

Noel sebebiyle ABD ve Euro Bölgesi piyasalarının tatil olduğu günde veri akışı bulunmuyor.

Gelecek gündemde neler var?

Salı günü ABD’de Chicago Fed ulusal faaliyet endeksi, Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi, FHFA Konut fiyat endeksi ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, Chicago Fed ulusal faaliyet endeksi Ekim’de -0,49 olarak açıklanmıştı. Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi Kasım’da -11,0 olarak açıklanmıştı. Dallas Fed imalat aktivite endeksi -19,9 olarak açıklanmıştı. Eylül’de aylık bazda %0,5 olarak gerçekleşen FHFA konut fiyat endeksi verisinin ise Ekim’de %0,5 olarak açıklanması bekleniyor.

Çarşamba günü ABD’de Richmond Fed imalat endeksi, Richmond Fed iş koşulları endeksi, Dallas Fed hizmet aktivite endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, Richmond Fed imalat endeksi Kasım’da -5 olarak açıklanmıştı. Richmond Fed iş koşulları endeksi Kasım’da -9 olarak açıklanmıştı. Dallas Fed hizmet aktivite endeksi ise Kasım’da -11,6 olarak gerçekleşmişti.

Perşembe günü ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, devam eden işsizlik maaşı başvuruları, toptan stoklar, perakende stoklar ve askıdaki konut satışları verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, haftalık işsizlik maaşı başvuruları bir önceki hafta 205k olarak gerçekleşmişti. Devam eden işsizlik maaşı başvuruları bir önceki hafta 1865k olarak gerçekleşmişti. Ekim’de aylık bazda %-0,2 olarak gerçekleşen toptan stoklar verisinin Kasım’da aylık bazda %-0,4 olarak açıklanması bekleniyor. Ekim’de aylık bazda %0,2 olarak gerçekleşen perakende stokları verisinin Kasım’da %0,0 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Askıdaki konut satışları verisinin ise Kasım’da aylık bazda %-1,5, yıllık bazda %-6,6 olarak açıklanması bekleniyor.

Cuma günü ABD’de Chicago PMI verisi takip edilecek. Kasım’da 50,0 olarak açıklanan verinin Aralık’ta 55,8 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı