26 Aralık 2023 Salı Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sektörü Kapasite Kullanım Oranı (Aralık), Sektörel Güven Endeksleri (Aralık) ABD; S&P/CS 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (Ekim)

28 Aralık 2023 Perşembe Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Aralık) Japonya; Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar (Kasım) ABD; Bekleyen Konut Satışları (Kasım)

29 Aralık 2023 Cuma Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Kasım-Nihai), Hizmet ÜFE (Kasım)

- Yılın son işlem haftasında küresel piyasaları sakin bir veri takvimi bekliyor. Haftanın ilk günü ABD ve Avrupa’nın majör piyasaları Noel tatili nedeniyle kapalı olacak. Piyasalar için önemli bir veri akışı olmayacak.

ABD konut piyasası verileri

ABD’de salı günü ekim ayı S&P/Case Shiller 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve perşembe günü kasım ayı bekleyen konut satışları verileri açıklanacak. S&P/CS 20 Kent KFE eylülde mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %0,7 artarken yıllık bazda 3,9 artmıştı. Yıllık bazda geçen yılın ikinci yarısından beri yavaşlayan endeksin ekimde %5,0 artması beklenmekte. Ekimde aylık bazda %1,5 azalan bekleyen konut satışları endeksinin kasımda %1,1 artması bekleniyor. İnşaat izinleri ve konut başlangıçları, ikinci el konut satışları ve yeni konut satışları verileri gibi konut piyasasına ilişkin takip edilen kasım verileri karışık sinyaller vermişti. Yeni konut satışları (Revize) 672 binden kasımda 590 bine %12,2 ile Mart 2021’den beri en sert aylık düşüşü yaparak yüksek seyreden mortgage faizlerinin konut piyasası üzerindeki baskısının sürdüğünü işaret etmişti. İkinci el konut satışları ise beklenmedik bir şekilde yükseldi. Son dönemde Fed’in gelecek yıl için faiz indirimi beklentilerinin hem güçlenmesi hem de öne çekilmesi hisse senedi ve tahvil piyasalarına olumlu yansırken mortgage faizleri de ekim sonunda %7,70’i geçtiği zirve seviyelerden geri çekilmeye devam ediyor. 30 yıllık sabit mortgage faizi kasım başından beri düşüş eğiliminde olsa da %6,60 civarında yüksek seyretmektedir.

Fed’in son para politikası toplantısında 2024 yılına ilişkin faiz indirimleri beklentileri için yol haritası vermesinin ardından kazançlarını artıran ABD hisse senedi piyasaları yılı rekor seviyelerde kapatmaya hazırlanıyorlar. Avrupa piyasalarında da risk iştahı güçlü seyrediyor. Yılın son haftasında piyasalarda düşük hacimli işlemler ile yüksek volatilite beklenebilir.

- Reel Kesim Güven Endeks ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, sektörel güven endeksleri

Yurt içinde salı günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aralık ayı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verileri takip edilecek. Kasımda, mevsimsellikten arındırılmış RKGE, bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 103,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Mevsimsellikten arındırılmamış RKGE aylık 3,1 puan azalarak 100,2 olmuştu. İmalat sanayisinde mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO, bir önceki aya göre 0,7 puan artarak %77,5 seviyesinde gerçekleşirken mevsimsellikten arındırılmamış endeks aynı dönemde 0,6 puan artarak %78,0 olmuştu.

Sektörel güven endeksleri

Salı günü, ayrıca, TÜİK’in hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde aralık ayı güven endeksleri takip edilecek. Güven endeksi kasımda, hizmet sektöründe %2,4 azaldı, perakende ticaret sektöründe %1,9 azaldı, inşaat sektöründe %2,2 arttı.

Ekonomik güven endeksi

Ekonomik güven endeksinin alt endekslerinin tamamlanmasının ardından perşembe günü TÜİK’in bu aya ilişkin ekonomik güven endeksi takip edilecek. Endeks kasımda bir önceki aya göre %1,3 azalarak 95,3 değerini almıştı. Endeksi oluşturan beş alt endeksin ağırlıkları sırasıyla RKGE %40, hizmet sektörü güven endeksi %30, tüketici güveni %20, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde %5’er seviyesinde bulunuyor. Geçen hafta açıklanan TÜİK verilerine göre tüketici güveni aralıkta %2,6 artışla 77,4 değerini almıştı.

Ayrıca, perşembe günü TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Haftanın son işlem gününde kasım ayına ilişkin TÜİK’in nihai dış ticaret istatistikleri ve hizmet ÜFE rakamları açıklanacak. Ticaret Bakanlığı’nın aralık başında açıkladığı geçici verilere göre kasımda ihracat yıllık %5,2 artışla 23,11mlr USD, ithalat %5,6 azalarak 28,93mlr USD, dış ticaret açığı %32,6 azalarak 5,92mlr USD oldu. Hizmet ÜFE ekimde aylık bazda %1,21 artarken yıllık bazda artış %78,46’dan %76,99 seviyesine gerilemişti.

Borsa İstanbul tarafında, küresel piyasalara paralel olarak yılın son haftasında düşük hacimli işlemlerde yüksek volatilite beklenebilir.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı