GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-01-2023 10:00

Logo Yazılım ve Ankara Model Fabrika iş birliği

Logo Yazılım Türkiye Genel Müdürü Akın Sertcan: "Üretimde verimliliği artırıp Türkiye'nin küresel pazardaki rekabetçiliğine katkıda bulunacak olmaktan mutluyuz"

Logo Yazılım ve Ankara Model Fabrika iş birliği

İSTANBUL (AA) - Logo Yazılım, yenilikçi çözümleri ile Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi ASO Model Fabrika'nın dijital dönüşüm programlarına katkıda bulunacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Logo Yazılım ve ASO Model Fabrika arasındaki sponsorluk kapsamında gerçekleştirilen iş birliğiyle Model Fabrika'da anlık durum izleme, dijital ikiz, dijital gölge gibi Sanayi 4.0 uygulamalarının Logo ERP ile entegre çalışması mümkün olacak. Başta KOBİ'ler olmak üzere katılımcı sanayi işletmeleri Model Fabrika yalın üretim temelli e-kanban ve çekme sistemi uygulamalarını görebilecek. Uygulama, Logo-Netsis ERP paketine entegre Projesis Yazılım'ın MES ve Kanban paket yazılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Sanayi işletmelerinin en büyük yanılgı ve israf alanı olan kitle üretiminden tek parça akışa geçişi mümkün kılan ve ilk tetiklemeyi müşterinin başlatacağı bir çekme sistemi kurgusunun sağlandığı kanban yöntemi, belirli bir olgunluk ve farkındalık seviyesine sahip işletmelerin vazgeçilmezi oluyor.

Hat dengelerinin yaygınlaştırıldığı oranda planlama yeteneklerinin arttığı ve kolaylaştığı, bu sayede ara stok veya bitmiş ürün stoklarının minimize edildiği kanban yönteminde bir ileri seviye uygulaması olan elektronik çekme sistemiyle kullanılan kartlara da gerek kalmayacak. Böylelikle operatör (insan) hatalarından kaynaklanan hız kayıpları, duruşlar ve kalitesizlik maliyetleri azalacak.

Ayrıca, kart sayılarının düzenlenmesine de gerek kalmayacağı için planlama bölümlerinin gereksiz iş yükleri de azalmış olacak. ASO Model Fabrika Dijital Dönüşüm mimarisinin en kritik bileşenlerinden olan Üretim Yürütme Sistemi MES Yönetimi MES (Manufacturing Execution System) sayesinde üretim online olarak izlenebilecek, üretimden gelen veriler kolayca analiz edilerek kanban elektronik kart sayıları da daha kolay hesaplanacak.

- "Üretimin anlık izlenebilirliği sağlanacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Logo Yazılım Türkiye Genel Müdürü Akın Sertcan, Logo Yazılım olarak, üretim sektörünü desteklemek amacıyla Ankara Model Fabrika ile iş birliği yaptıklarını belirtti.

Üretim sektörünün verimliliğine katkıda bulunmayı önemsediklerini aktaran Sertcan, "Ankara Model Fabrika'daki 'yalın üretim' eğitimlerinin üretim izlenebilirliği ile ilgili senaryolarını zenginleştirecek Logo ERP çözümleri ile katılımcı işletmeler Model Fabrika'da aldıkları eğitimleri Logo ERP üzerinde deneyimleyebilecek. Üretimde verimliliği artırıp Türkiye'nin küresel pazardaki rekabetçiliğine katkıda bulunacak olmaktan mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Ankara Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya da Logo Yazılım ile yapılan proje ile artık kartların da kullanılmadığı elektronik kanban yapısına geçilmesinin hedeflendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Logo Yazılım iş birliğiyle yapılan proje ile üretimin anlık izlenebilirliği sağlanacak ve iş istasyonlarında malzeme bekleme, gereğinden fazla ya da eksik malzeme dağıtımı, malzeme arama, yanlış malzeme kullanma gibi üretim kayıplarının önüne geçilecek. Böylece üretkenliğin artarak maliyetlerin düşmesine ve rekabetçiliğin güçlenmesine katkıda bulunacak senaryoları katılımcı işletmelerimizin dikkatine sunacağız. Logo Yazılım'ın yenilikçi, esnek çözümleri ve yaygın ekosistemi sayesinde entegrasyon süreçleri hızlı bir şekilde ilerliyor. Yalın üretime bakış açıları, çözüm ortaklarının hakimiyeti, projenin tüm aşamalarında verdikleri danışmanlık ve destek hizmetleri sayesinde entegrasyon süreçleri kolayca sürdürülüyor. Çözüm ortaklarının geçmişte benzer projelerde yer almış olması sayesinde ortak dil kullanımı başarılı bir şekilde sağlanıyor ve Yalın Üretim ve Endüstri 4.0 standartlarına uygun bir şekilde projeye devam ediliyor."

- Ankara Model Fabrika

Verilen bilgiye göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası (ASO), ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle KOBİ'lerin "Yalın Sistem" yaklaşımlı dijital dönüşümlerini desteklemek için hayata geçirilen Model Fabrikalar, KOBİ'ler başta olmak üzere verimlilik kaygısı olan tüm sanayi işletmelerinin öncelikli olarak israflarını görmeyi ve yok etmelerini sağlayan ve bu sayede "Dijital Dönüşüm" süreçlerini hızlandırabilecekleri yalın üretim uygulamalarını teşvik etmek ve deneyimsel öğrenme metotları ile işletmelerin kendi yalın liderlerini yetiştirmeye yönelik programlar yürütüyor.

Model Fabrikalar'da yalın üretim metotları sadece teorik olarak anlatılmakla kalmıyor, tüm katılımcılara gerçek bir üretim hattında öğrendiklerini uygulama fırsatı da veriliyor.

Türkiye’nin ilk yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezi ASO Model Fabrika, bugüne kadar gerçekleştirdiği ve işletmelerin kendi yalın liderlerini yetiştirdiği Öğren Dönüş Programlarıyla 55 sanayi işletmesi ve bir hizmet kurumunda, hiçbir yeni yatırım yapmadan, sadece üretime bakış açısını değiştirerek çok çarpıcı kazananımlar elde edilebileceğini ispatladı.

Elde edilen kazanımları Sanayi 4.0'ın uygulamalarıyla daha da ileri taşımayı hedefleyen ASO Model Fabrika, 2022 Kasım'da başlattığı 10. Öğren Dönüş Programı ile birlikte dijital dönüşüm eğitimlerini de katılımcılarının hizmetine sunacak ve 2023’ün ilk Öğren Dönüş Programı'nı ocak ayında başlatacak.

ibrahim uyguribrahim uygur