İSTANBUL (AA) - Mitsubishi Electric Türkiye, 2023 yılında ileri teknoloji ile donatılmış, enerji verimli, çevre dostu, uzun ömürlü akıllı ürünleri ve çözüm üreten hizmetleriyle katma değer sağlamayı sürdürecek.

Şirket, 2022 yılında gerçekleştirdiği faaliyetleri ve 2023 planlarını açıkladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, ürünleri, ürün çeşitliliği ve satış sonrası sundukları ek hizmetler ile büyüme sağladıklarını belirterek, "Mitsubishi Electric olarak veri merkezlerinden otellere kadar çok çeşitli ölçek ve özelliklerdeki yapılarda tercih edilen iklimlendirme çözümlerinden tek bir noktadan farklı lokasyonlardaki yapıları kontrol eden bina yönetim sistemlerine, enerji tüketimini azaltan elektrik sistemlerinden asansör ve yürüyen merdivenlerine kadar uzanan geniş bir ürün ve hizmet ağı sunuyoruz. 2022 yılında geleceğin yeşil binaları için bütünsel çözümler sunduğumuz 'Bina Sistemleri' projemizi hayata geçirdik. 2023 yılı için de 'Veri Merkezleri' projemiz üzerinde çalışıyoruz ve sahip olduğumuz sinerjiyi çok daha ileri taşıyacak, paydaşlarımıza sunacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki operasyonlarında uzun yıllardır istikrarlı ve yükselen bir grafik sergilediklerini aktaran Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"Uzun yıllardır çevre ülkelerde edindiğimiz tecrübemizle Çin’e kadar uzanan bu coğrafyada da 2023 yılında çok önemli fırsat ve başarılara imza atacağız. Mevcut ürün segmentlerimizde satışlarımızı artırdık ve mali yılımızı avro bazında yüzde 45'i aşan bir büyüme ile yaptığımız planlamanın daha da üstünde kapayacağımızı öngörüyoruz. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü'nün açıkladığı son istatistiklere göre uluslararası patent başvurularında ilk 5 içerisinde yer alıyoruz.

Pandemi ile önem kazanan iç hava kalitesinin 2023 yılında da binalardaki enerji verimliliği uygulamaları ile öne çıkacağını düşünüyoruz. Yeni premium ürünlerimizi de ayrıca 2023 yılında lanse ediyor olacağız. 2023 yılında teknolojik, yüksek enerji verimliliği sunan, çevreye duyarlı ürün ve hizmet kimliğimiz yine ön planda olacak. Ayrıca 2022 yılında ortaya koyduğumuz genişleme stratejimizle daralan pazarların yerine yenilerini ekledik ve hedeflerimizi tutturduk. 2023 yılı da Avrupa bölgesinde gerileyen büyüme hedeflerinin ve tüm dünyayı saran enflasyon baskısının altında zor geçecek farkındayız ancak bölgemizde oluşan yeni pazarlardaki faaliyetler bu yavaşlamayı azaltacak, biz de bu pazarlarda aktif olarak yer alacağız ve büyüme hedeflerimizi revize etmeden yılı tamamlayacağımızı düşünüyoruz."

- "Katma değer sağlamayı sürdüreceğiz"

Saraçoğlu, Sanayi 4.0'a yanıt veren dijital fabrika konsepti e-F@ctory ve tescilli AI markaları olan MAISART (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology) teknolojisiyle şirketlerin yapay zekadan maksimum fayda elde etmelerini sağlamak için 2023 yılında çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

MELFA ASSISTA kolaboratif robotlarıyla insan iş gücünü asiste ederek üretime hibrit bir perspektif kazandırdıklarını aktaran Saraçoğlu, "Otomotiv sektörüne 2022 yılında sağladığımız faydadan dolayı çok memnunuz. 2023 yılında da büyük sanayicilerimize ve KOBİ'lere katma değer sağlamayı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Saraçoğlu, METR Akademi online eğitim platformunu 2022'de hayata geçirdiklerini hatırlatarak, "2023 yılı kurumsal çevikliğimizi, yeni nesil öğrenme çözümleri ve yapılandırılmış güçlü gelişim programları ile beslemeye devam ettiğimiz bir yıl olacak. 2023 için istihdam hedefimizi ise mevcut çalışan sayımızı yüzde 20 oranında artırmak olarak belirledik. Uzun zamandır üniversitelerin mühendislik fakültelerinde fabrika otomasyon sistemleri 'Eğitim Merkezleri' kurulmasına katkı sağlıyoruz. Bu anlamda 2023 yılında da eğitimi desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Yeni fabrikada üretim Şubat 2024'te başlayacak"

2022 Mayıs'ta Mitsubishi Electric Corporation'ın, "şirketin Türkiye'deki klima üretim üssü Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim AŞ bünyesinde yeni bir fabrika daha kurulacağını" duyurduğunu aktaran Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"Mitsubishi Electric, özellikle Avrupa ısıtma sistemleri pazarına odaklanan 2025 büyüme stratejisi kapsamında küresel ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme faaliyetlerini büyütüyor. Avrupa'nın karbon emisyonu azaltma politikalarına paralel olarak havadan suya ısı pompaları, fosil yakıta dayanan geleneksel kazan tipi ısıtıcıların hızla yerini alarak Türkiye ve Avrupa çapında havadan suya ısı pompaları pazarının hızlı büyümesine sebep oluyor.

Aynı zamanda, devam eden iklim değişikliği tüketiciler tarafından lüks tüketimden ziyade temel ihtiyaç olarak görülen ev tipi klimalara yönelik artan talebi teşvik ediyor. Buna göre üretim kapasitesi havadan suya ısı pompaları için 100 bin adet artış sağlanarak 300 bin adede, ev tipi klimalar için 310 bin adet artışla 1 milyon 100 bin adede çıkarılacak. Yeni fabrikada üretim ise Şubat 2024'te başlayacak."