Hükümetin barınma krizini çözmesi gerektiğini belirten Kaya, “Üreticisinden tedarikçisine, tedarikçisinden tüketicisine, bütün paydaşlarını tatmin edecek bir optimum çözümü bulmak iktidarın görevidir” dedi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, barınma krizi ve inşaat sektöründeki sorunlara ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal bir hukuk devleti olduğunun altını çizen Kaya, vatandaşların  maddi ve manevi varlığının gelişmesi için her türlü tedbirin alınması gerektiğini vurguladı. Kaya, vatandaşların konut ve barınma ihtiyaçlarının da bu çerçevede Anayasal bir hak olarak karşılanması gerektiğini ekledi.

“Barınma krizi her geçen gün derinleşti”

Türkiye’nin derin bir barınma krizinden geçtiğini belirten Kaya, “Bu sorun her geçen gün daha da derinleşti. Farklı kurumların verileri vatandaşımızın barınma konusuyla imtihanına ışık tutmaya devam etti. Örneğin, son olarak, İstanbul Planlama Ajansı’nın Endeksa verilerini kullanarak yaptığı hesaplamalara göre; 2019’dan 2023’e ortalama kiralık konut metrekare fiyatı Çekmeköy’de yüzde 1200, Ümraniye’de yüzde 1109, Pendik’te yüzde 1097 artmış durumda. Oysa aynı dönemde yıllık ortalama asgari ücret sadece yüzde 393 arttı.” ifadesini kullandı. 

Yüzde 30 kriterine işaret etti

Kirada oturan bir ailenin ödeyeceği kira ücretinin, o ailenin yıllık gelirinin yüzde 30’unu aşmaması gerektiğini kaydeden Kaya, “Anne, baba ve 2 çocuktan oluşan bir hanenin 120 metrekare büyüklüğünde ortalama bir ev kiralamak istediğini düşünelim. BETAM’ın Kasım 2023 verilerine göre böyle bir konutun kirası ülke genelinde ortalama 15408 TL, Antalya’da 17328 TL, İstanbul’da ise 20004 TL’dir. Yani söz konusu yüzde 30 kuralını sağlaması için bu hanenin aylık gelirinin ülke genelinde ortalama 51 bin TL, Antalya’da 57 bin TL, İstanbul’da ise 66 bin TL civarında olması gerekiyor. Bu değerlerin de asgari ücretin 5 – 5 buçuk katlarında olduğunu da dikkatinize sunarım. Düşünsenize, anne ve babanın ikisi asgari ücretin 2 katı ücretle çalışıyor olsalar dahi yüzde 30 kriterini sağlayamıyorlar. Burada kira fiyatları dikkate alındığında asgari ücretin yetersiz olduğu sonucu da çıkmaktadır ancak daha büyük olan mesele barınmanın maliyetinin oldukça yüksek olmasıdır.” şeklinde konuştu.

Hibya Haber Ajansı