Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ileri sürülmesinden bu yana geçen 10 senede, tarihsel başarıların kaydedildiğini söyledi.

Mao Ning, olağan basın toplantısında, bu yıl Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin 10. yıldönümü olduğunu belirterek, geçen süre zarfında inisiyatifin zengin sonuçlar verdiğini vurguladı. Mao, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu yıl, Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamındaki ekonomi, ticaret ve yatırım işbirliği istikrarlı bir şekilde ilerlemektedir. Ocak-kasım aylarında, Çin’in Kuşak ve Yol işbirliğinde bulunan ülkelerle gerçekleştirdiği ticaret hacmi yıllık bazda yüzde 2,6 artışla 17 trilyon 650 milyar yuana ulaştı. Çin’in bu ülkelere yaptığı finans dışı doğrudan yatırımlar yıllık bazda yüzde 26,8 artarak 201 milyar 100 milyon yuana; Çinli işletmelerin Kuşak ve Yol işbirliğine katılan ülkelerde üstlendiği projelerin cirosu da yüzde 8,5 artışla 784 milyar 800 milyon yuana ulaştı.

Öte yandan, Çin-Avrupa yük treni seferleri kapsamında, yılın ilk 11 ayında gerçekleşen sefer sayısı yıllık yüzde 7 artışla 16 bin 145’i, gönderilen mal hacmi yıllık yüzde 19 artışla 1 milyon 749 bin TEU’yu buldu. Cakarta-Bandung hızlı treni hizmete girdikten sonraki ilk iki ayda toplam 1 milyon yolcu taşıdı. Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Tüneli ve Nijerya’daki Lekki Derin Deniz Limanı gibi projelerin hizmete girmesi, ilgili ülke ve bölgeler arasındaki bağlantılılığı güçlü ölçüde hızlandırdı. Bunun dışında, Kuşak ve Yol kapsamında halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesine ilişkin projelerde zengin sonuçlar kaydedilirken, yeşil kalkınma ve dijital gibi yeni yükselen alanlardaki işbirliği de yoğun bir şekilde yürütülüyor.”

Mao Ning, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin 10. yıldönümünü yeni bir başlangıç görüp, çeşitli taraflarla beraber Kuşak ve Yol’un yüksek nitelikli inşasını hızlandırarak, insanlığın kader birliği oluşumuna yeni dinamizm katmayı umduklarını sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı