Çin Medya Grubu (CMG) tarafından bugün 2023 için Çin ve dünya gündemindeki en önemli 10 haber açıklandı.

2023 için Çin’deki en önemli 10 haber

1. 14. Çin Ulusal Halk Meclisi Birinci Toplantısı’nda Xi Jinping Çin Cumhurbaşkanlığı’na ve Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkanlığı’na yeniden seçildi.

2.  ÇKP’nin Xi Jinping’in Yeni Dönemde Çin’e Özgü Sosyalizm Düşüncesi’ni öğrenmesi ve hayata geçirmesine ilişkin etkinlik düzenlendi

3.COVID-19 salgınına ilişkin olağan kontrol ve önleme aşamasına geçildi ve COVID-19 salgınıyla mücadelede önemli başarı elde edildi.

4. Yüksek nitelikli kalkınmaya dayalı Çin tarzı modernizasyon inşasının hızlandırılmasıyla Çin ekonomisindeki toparlanma sürürken öngörülen belli başlı yıllık hedeflerine ulaşıldı.

5. Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin ileri sürülmesinin 10. yılında 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu başarıyla düzenlendi

6. ÇKP Merkez Komitesi ve Çin Devlet Konseyi tarafından “Özel Ekonominin Kalkınması ve Güçlenmesinin Hızlandırılmasına İlişkin Öneriler” yayımlandı.

7. Çin’de 2023 yılında tahıl üretimi 695 milyon 400 bin tona ulaşarak yeni bir rekora imza attı.

8. Çin başarılı bir şekilde 31. Dünya Üniversite Yaz Oyunları’na ve 19. Asya Oyunları’na ev sahipliği yaptı.

9.  Çin’in çeşitli bölgelerinde meydana gelen şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketiyle mücadele ve afet sonrası yeniden yapılanma çalışmalarına destek amacıyla 1 trilyon yuan tutarında ek devlet tahvili piyasaya sürüldü.

10. Bağımsız olarak yüksek seviyeli bilim ve teknoloji geliştirme kapasitesi sağlam adımlarla arttırılırken birçok alanda bilimsel ve teknolojik inovasyonda atılım niteliğinde gelişmeler kaydedildi.

 2023 için Dünya’daki en önemli 10 haber

 

1. Çin liderinin diplomasisi, uluslararası ilişkilerin gelişimine öncülük ederek çalkantılı dünyaya istikrar kazandırdı.

2.Kuşak ve Yol ortak inşasında geçen 10 yılda zengin sonuçlar elde edilirken diğer ülkelerin modernizasyon sürecini hızlandırmak için Çin sekiz eylem planı ilan etti.

3. Hamas ve İsrail arasında yeni çatışmalar patlak verdi.

4.  Çin, Suudi Arabistan ve İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması için arabuluculuk yaptı ve Ortadoğu’daki uzlaşma ve işbirliğine güç kattı.

5. Dünya ekonomisi güçlükle toparlanırken Çin ekonomisinin olumlu toparlanması, küresel büyümeye güven verdi.

6. Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar çıkmaza girdi.

7.  Shanghai İşbirliği Örgütü ve BRICS mekanizmasına yeni üyeler kabul edilirken Afrika Birliği G20’nin daimi üyesi oldu. 

8.  El Nino’nun etkisiyle dünya genelinde aşırı hava olayları artarken 2023, tarihte kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu.

9.  Dünya çapında yapay zekanın hızla gelişimiyle uluslararası toplum, bu alanın gelişimine ve yönetimine aynı önem verilmesi çağrısında bulundu.

10.  Siyasi kutuplaşma artarken ABD'de Kevin McCarthy, oylama yoluyla görevden alınan ilk Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

Hibya Haber Ajansı