Ekmen’in “Karacaoğlan Anıtı’nın restorasyonunu düşünüyor musunuz?” sorusuna Bakan Ersoy’un cevabı şöyle oldu:

“İlgili mevzuat gereğince bakım ve onarım sorumluluğu mülkiyet sahibine aittir. Anıt, orman arazisinde bulunduğu için bizim sorumluluğumuzda değildir. Fakat Bakanlığımızca sağlanan ödeneklerle; Mersin’de Anemurium ve Uzuncaburç Örenyerleri, Anemurium Antik Kenti Odeon Yapısı, Silifke Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi ile Mersin Atatürk Evi onarımı, Cennet Cehennem Örenyeri Çevre Düzenlemesi, Helenistik Kule Restorasyonu ile Kız Kalesi Aydınlatma işleri tamamlanmıştır.”

Ekmen’in “UNESCO Dünya Geçici Listesi’nde Saint Paul Kuyusu ve Kilisesi, Alahan Manastırı, Mamure Kalesi gibi 4 kültür varlığımız var. Bunlardan en az birinin ana listeye girmesi için çabanızı rica ediyoruz” şeklindeki talebine Bakan Ersoy’dan şöyle bir yanıt geldi:

“Ülkemizin Dünya Miras Geçici Listesi’nde 79 adet alanı bulunmakta ve ülkelerin her yıl sadece bir adaylık dosyası Dünya Miras Komitesince değerlendirilebilmektedir. Söz konusu alanların Dünya Miras Listesi’ne adaylık durumu bu çerçevede Bakanlığımızca değerlendirilerek gerekli çalışmalar yürütülecektir.”

Turizm Geliştirme Bölgeleri

Ekmen’in “Mersin’de 8 Turizm Geliştirme Bölgeleri belirlenmiş ancak herhangi bir adım atılmamıştır” hatırlatmasına ise Bakan Ersoy şu cevabı verdi:

“Kargıcık KTKGB kapsamında biner yatak kapasiteli 3 adet 5 yıldızlı otel tesisi ve Taşucu Boğsak KTKGB kapsamında 250 yatak kapasiteli 1 adet 5 yıldızlı otel tesisi yapılması için ön izin verilmiş olup 2024 yılında yatırımlar başlayacaktır. Tüm yatırımların tamamlanması halinde 12.850 yatak kapasiteli konaklama tesisleri ve 5 golf tesisi ve günübirlik tesisler Mersin ve ülke turizmine kazandırılacaktır.”

Hibya Haber Ajansı