Çin’in başkenti Beijing’de dışişleri çalışmalarına ilişkin konferans düzenlendi.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı ve Merkezi Askeri Komisyon Başkanı Xi Jinping, dün başlayan ve bugün sona eren Merkezi Dışişleri Çalışmaları Konferansı’nda bir konuşma yaptı.

Xi Jinping, yaptığı konuşmada, yeni dönemde Çin’e özgü büyük ülke diplomasisinde kazanılan başarı ve deneyimleri özetlerken, Çin’in dışişleri çalışmalarında karşılaştığı uluslararası ortam ve üstlendiği tarihî misyonları anlattı.

Toplantıda, ÇKP 18. Ulusal Kongresi’nden bu yana dışişleri çalışmalarında kaydedilen başarılar şöyle özetlendi:

1. Xi Jinping’in diplomasi düşüncesi oluşturulup geliştirildi.

2. Dışişlerinde Çin’e özgü tarz ve özellikler oluşturularak, özgüvenli, kapsayıcı ve açık olan bir büyük ülken imajı ortaya koyuldu.

3. İnsanlığın kader birliği inisiyatifi ileri sürülerek, insanlığın ortaklaşa kalkınmasına, kalıcı barış ve istikrara kavuşulmasına ve medeniyetlerin birbirinden öğrenmesine dair yön gösterildi.

4. Çin, lider diplomasisi stratejisine bağlı kalarak, uluslararası meselelerde her geçen gün daha önemli ve yapıcı rol oynuyor.

5. Çin, tüm taraflar arasındaki ilişkiler için eşgüdüm sağlayarak, barış içinde bir arada yaşama ve dengeli kalkınmayı öngören, istikrarlı büyük ülkeler arası ilişkiler yapısının oluşumunu hızlandırdı.

6. Daha geniş kapsamlı ve nitelikli küresel ortaklık ilişkileri ağı oluşturuldu.

7. Kuşak ve Yol’un nitelikli ortaklaşa inşasının hızlandırılarak, dünyadaki en geniş kapsamlı ve büyük ölçekli uluslararası işbirliği platformu kuruldu.

8. Kalkınma ilerletilirken güvenlik de sağlanıyor. Ulusal egemenlik, güvenlik ve kalkınma alanındaki çıkarlar, kararlılıkla ve mücadele ruhuyla etkili şekilde korunuyor.

9. Küresel yönetişime aktif olarak katılan Çin, uluslararası sistem ve düzende yapılan reformlara yön verdi.

10. ÇKP Merkez Komitesi’nin merkezi ve birleşik liderliği güçlendirilirken, eşgüdümlü dışişleri çalışma modeli pekiştirildi.

Konferansta, yeni yolculukta Çin’in dünyayla ilişkilerinin yeni modelinin oluşturulması, Çin’in uluslararası etkisinin yeni bir düzeye taşınması ve Çin tarzı modernizasyonun ilerletilmesiyle güçlü ülke inşasının kapsamlı bir şekilde hızlandırılmasının yanı sıra, ulusal yeniden kalkınmanın gerçekleştirilmesi için elverişli bir uluslararası ortam yaratılması gerektiğine dikkat çekildi.

Hibya Haber Ajansı