Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 27 Aralık’ta TCG Preveze denizaltısı tarafından Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, Akya ağır torpidosunun hedefi tam isabetle vurmasını Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve askeri personel, TCG Gökova’nın Komuta Merkezinden takip etti.

Son hazırlıkların tamamlanmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun “Bismillah Ateş Serbest!” komutuyla ateşlenen Akya ağır torpidosu, 12 bin yardalık bir mesafeden hedef gemiyi tam isabetle vurarak batırdığı Akya’nın hedefi başarıyla vurduğu anlar da ise TCG Gökova’nın Komuta Merkezinden takip edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci başarıyla gerçekleşen atış sonrası  şu sözlerle ifade etti:

“Bugün Türk Deniz Kuvvetleri için çok önemli bir gün. Yerli ve milli torpidomuz Akya’nın çok başarılı bir atışını icra ettik ve Akya torpidosunu Türk Deniz Kuvvetleri envanterine aldık. Bildiğiniz gibi kısa bir süre önce milli ve yerli güdüm mermimiz Atmaca’yı envanterimize almıştık. Kısa süre sonra gemilerimizden hava hedeflerine karşı kullanacağımız Hisar deniz milli ve yerli güdümlü mermimizi hizmete alacağız. Aynı şekilde milli ve yerli mayınımız Malaman’ı kısa bir süre sonra envanterimize alacağız. Yerli ve milli atış kontrol sistemlerimizi kullanan gemilerimiz, yerli ve milli güdüm mermileri ile yerli ve milli torpidoları kullanmaktadır. Hayırlı ve uğurlu olsun.”

Yüksek teknoloji içeren bir mühimmatın, başarılı bir atışla Deniz Kuvvetlerine kazandırıldığını belirten Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Milli Savunma Bakanlığımız, Kuvvet Komutanlığımız, Savunma Sanayii Başkanlığımız ve tüm şirketlerle beraber koordinasyonlu çalışmaların sonuçlarını görmüş olduk. Bugün atışını yapmış olduğumuz ağır torpido özellikle denizaltı harbi için çok çok önemli, vazgeçilmez bir unsur. Hem zor tespit edilmesi ve hem de çok ciddi bir tahrip gücüne sahip olması sebebiyle yerli ve milli olması çok elzemdi. Bunu yapabilen dünyada 5-6 ülke var. Biz de bunlardan bir tanesi olduk.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı