Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, başkent Beijing’de düzenlenen Merkezi Dışişleri Çalışmaları Konferansı’nda bir konuşma yaptı.

Xi Jinping, son 10 yıl boyunca Çin’e özgü büyük ülke diplomasisinde kazanılan başarıları özetlerken, önümüzdeki dönemde ülkenin diplomasi çalışmalarını kapsamlı bir şekilde açıkladı.

Günümüzde dünyada Soğuk Savaş düşüncesi geri dönerken tek taraflılık ve korumacılık baş gösterdi ve ekonomik küreselleşmeye karşı ciddi bir direnç yaşanıyor. Bu denli büyük bir değişim karşısında Xi Jinping, göreve gelmesinden bu yana diplomasi düşüncesini oluşturup geliştirdi, Çin diplomasisinde yeni bir teori ve uygulama alanı açtı ve Çin’e özgü diplomasiyi ilerletmek için temel bir kılavuz sağladı.

Xi Jinping, insanlığın kader birliği kavramına bağlı kalarak, bu toplantıda dünyanın karşı karşıya olduğu bir dizi önemli sorun ve zorluğa iki çözüm önerdi.

İlk olarak eşit ve çok kutuplu bir dünya oluşturulmalı, tüm ülkeler arasında eşitlik sağlanmalı, her türlü güç politikası ve zorbalık eylemleri reddedilmeli ve uluslararası ilişkiler demokratikleştirilmeli. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Şartı'nın amaç ve ilkeleri herkes tarafından gözetilmeli, evrensel olarak kabul görmüş temel normlar desteklenmeli ve gerçek çok taraflılık uygulanmalıdır.

Öte yandan tüm ülkeler, özellikle gelişmekte olan ülkelerin genel talebine göre, her türlü tek taraflılığa ve korumacılığa karşı çıkılması, ticaretin ve yatırımların serbestleştirilmesi ve kolaylaştırılmasının kararlı bir şekilde teşvik edilmesi ve ekonomik küreselleşmenin daha açık, kapsayıcı, dengeli ve herkes için faydalı hale getirilmesi gerektir.

Büyük ve küçük, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hepsi insanlık ailesinin birer üyesidir. Mevcut küresel zorluklar karşısında, Xi Jinping’in önerdiği çözümler, Çin’in tüm insanlığın kalkınmasına yönelik duyduğu sorumluluğu yansıtıyor.

Hibya Haber Ajansı