Çin’in Cezayir’e yardım amaçlı ilk sağlık ekibinin gönderilmesinin üzerinden 60 yıl geçti. Bu süreçte Çinli sağlık çalışanları, Cezayir’de toplam 2 milyon 70 bin bebeğin dünyaya gelmesine yardımcı oldu, 27 milyon hastaya tedavi sağladı.

Çin’in yurt dışına sağlık ekipleri göndermesinin 60. yıldönümü vesilesiyle dün başkent Beijing’de bir toplantı düzenlendi. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantıya katılan temsilcileri kabul etti. Xi, yurt dışına gönderilen sağlık ekiplerinin çalışmalarını överken, bu alandaki çalışanları sağlık konusunda insanlığın kader birliğinin oluşmasına daha büyük katkılarda bulunmaya çağırdı. Xi’nin bu çağrısı, Çin’in 60 yıldır sürdürdüğü işe gelecekte de devam edeceğini gösterdi.

Çin, 1960’lı yıllarda ekonomik açıdan zorluklar yaşadığı dönemlerde dahi bağımsızlığına yeni kavuşan Cezayir’in Uluslararası Kızılhaç Derneği aracılığıyla dünyaya yaptığı acil sağlık yardımı çağrısına ilk yanıt veren ülke oldu.

Çin,  seçkin doktor ve hemşirelerden oluşan sağlık ekibini Cezayir’e gönderdi. Çin’in bu işi 60 yıl sürdürebileceğini o dönemde çok az kişi düşünebilirdi.

2011 yılında Tanzanya'da dünyayı şoka uğratan bir gemi kazası yaşandı. Çinli sağlık ekibinin üç gün süren çabaları sayesinde 400'den fazla yaralı taburcu edildi. 2014 yılında Ebola virüsü Afrika'yı etkisi altına aldığında da birçok ülkeden sağlık ekipleri ve uzmanlar kıtadan tahliye edilirken, Çinli sağlık ekipleri ise planlandığı gibi yardım için Gine’ye gitti. Çinli ekip, Gine Cumhurbaşkanı tarafından verilen Cumhuriyet Madalyası'na layık görülen ilk sağlık ekibi oldu.

COVID-19 salgınının patlak vermesinden sonra de Çin, en kısa süre içinde 34 ülkeye 38 uzman ekibi göndererek, ülke tarihindeki en yoğun ve en geniş boyutlu acil insani yardımı başlattı.

Çinli sağlık ekiplerinin ebola, sarıhumma, veba ve Zika ile mücadelenin yanı sıra, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin inşasına destek vermesi ve salgınla mücadelede yürüttüğü uluslararası işbirliği, farklı ülkelerin hükümetlerinden ve halklarından övgü topladı.

Bunun dışında, Çin ve Tanzanya'nın şistozomiyaza karşı ortaklaşa uyguladığı bir projeyle, bölgedeki şistozomiyaz vakalarının sayısı neredeyse sıfıra düşürüldü. Bu başarılar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da takdir edildi.

Çin, dünyada gelişmekte olan ülkelere uzun vadeli ve sürekli olarak sağlık ekipleri gönderen tek ülke konumunda. Verilere göre Çin, 76 ülke ve bölgeye 30 bin personelden oluşan sağlık ekipleri gönderdi, bu ülkelerde 130'dan fazla sağlık tesisinin inşasına yardım sağladı, yaklaşık 300 milyon hastaya teşhis ve tedavi uyguladı.

Çin’in yurt dışına sağladığı sağlık yardımının içeriği de sürekli zenginleşti. Özellikle son 10 yılda Çin, insanlığın sağlık alanında kader birliğinin oluşturulması konseptini ortaya koydu. Ayrıca dış sağlık yardımının içerikleri, hasta tedavisi, can kurtarma, sağlık sistemlerinin oluşturulması ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlara yayıldı.

Çin tarzı modernizasyon süreci ilerletiliyor. Dünyadaki en büyük gelişmekte olan ülke konumundaki Çin, kendi kalkınmasını hızlandırırken, diğer gelişmekte olan ülkelerin kendi modernizasyonlarını gerçekleştirmelerine de yardımcı oluyor.

Çin’in yurt dışına sağlık ekipleri göndermesi, Çin’in büyük bir ülke olarak sorumluluklarını yerine getirdiğini gösteriyor.

Hibya Haber Ajansı