Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2023 yılının son gününde yeni yıl konuşması yaptı. Xi Jinping, konuşmasında geride bıraktığımız yılda Çin’de yaşanan önemli olayları ve kaydedilen başarıları değerlendirdi, Çin ve dünya için temennilerini sıraladı.

Çin’in “attığı adımlarla” 2023 yılını özetleyen Xi, “Tekrar görülen yoğunluk, insanların güzel yaşam ve mutluluk arzusunu yansıtmanın yanı sıra, canlılıkla dolu Çin’i gözler önüne serdi. Ekonomi toparlanmaya devam ederken, yüksek nitelikli kalkınma istikrarlı bir şekilde hızlandırıldı. Modern endüstriyel sistem daha mükemmel hâle geldi. Bel kemiği niteliği taşıyan bir dizi ileri, akıllı, ve yeşil sektör hızla yükseldi. Tahıl üretiminde art arda 20 sene bol hasat elde edildi. Sular daha da temiz, dağlar daha da yeşil hâle gelirken, kırsal bölgelerin kalkınmasında yeni vizyonlar ortaya koyuldu. C919 uçağı, ticari uçuşu gerçekleşti. Çin yapımı büyük yolcu gemisi test gezisini tamamladı. Shenzhou insanlı uzay projesi kapsamında taykonotlar uzayda görev rotasyonu gerçekleştirdi. Çin'in “Striver” olarak da bilinen insanlı denizaltısı “Fendouzhe”, derin denizde göz alıcı bir görev tamamladı. Çin, kendi ayaklarının üzerinde durma anlayışını benimseyerek mücadele ediyor ve sürekli yenilik yaratıyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Xi, “Dünyayı aktif şekilde kucaklama” ifadesiyle Çin’in büyük ülke sorumluluğunu üstlendiğinin altını çizdi. Xi, “Çin-Orta Asya Zirvesi ve 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu dâhil bir dizi uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaparak, dünyanın her köşesinden gelen konukları ağırladık. Önümüzdeki yıl, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasının 75. yıldönümü kutlanacak. Çin tarzı modernizasyonu kararlı bir şekilde ilerleteceğiz. Hedefimiz hem büyük hem de sade. O da vatandaşlarımızı güzel hayatlara kavuşturmak. Herkesin mutluluğa kavuşmasına ve hayallerini gerçekleştirmesine imkân sağlayacağız.” dedi.

Barış ve kalkınmanın daima dünyanın ana eğilimi olması gerektiğine dikkat çeken Xi, “Şu an, dünyanın birçok yerinde halen savaşlar yaşanıyor. Çin halkı, barışın değerini çok iyi biliyor. Uluslararası toplumla beraber, insanlığın geleceğini ve halkların mutluluğunu dikkate alarak, insanlığın kader birliğinin oluşumunu hızlandırmaya ve daha güzel bir dünyayı inşa etmek için çalışmaya hazırız.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı