Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 2023 yılının son gününde yaptığı yeni yıl konuşmasında geride kalan yılın özetini çıkarırken, 2024 yılında yapılacakların ipuçlarını da verdi.

2023, sorunlarla başarıların bir arada olduğu bir yıldı. Cumhurbaşkanı Xi’nin “Bu yıl yaşanan tüm zorlukları zihnimize kaydettik” şeklindeki sözleri yaşanan zorluklardan ders çıkarma ve onları aşma kararlılığının ifadesi olarak değerlendirilebilir.

Salgının kontrol altına alınması, ekonomideki toparlanmanın sürmesi, yüksek nitelikli kalkınmanın istikrarlı bir şekilde hızlandırılması, modern endüstriyel sistemin daha mükemmel hâle gelmesi, ileri, akıllı ve yeşil sektörün hızla yükselmesi Xi’nin sıraladığı başarılardı.

Çin liderinin kırsal kesimlerin kalkındırılmasına ilişkin yeni vizyonların ortaya koyulduğunu açıklaması önemliydi. Xi, Çin ekonomisinin karşılaştığı fırtına ve dalgalara direnme sürecinde daha da güçlendiğini söylerken, aslında 2024 için taşınan umutları dile getirdi.

Deniz dibinden uzayın derinliklerine

Cumhurbaşkanı Xi, Çin’in geçen yıl sağladığı başarıları aktarırken çarpıcı örnekler paylaştı:

“Çin’in inovasyon gücü ve kalkınmasının canlılığı açığa çıkarıldı. C919 uçağı, ticari uçuşunu gerçekleştirdi. Çin yapımı büyük yolcu gemisi test gezisini tamamladı. Shenzhou insanlı uzay projesi kapsamında taykonotlar uzayda görev rotasyonu gerçekleştirdi. Çin’in ‘Striver’ olarak da bilinen insanlı denizaltısı “Fendouzhe”, derin denizde göz alıcı bir görev tamamladı. Çinli markalar tüketicilerin büyük beğenisini kazandı. Çin menşeli cep telefonları yok satar duruma geldi. Yeni enerjili araçlar, lityum piller ve fotovoltaik ürünleri Çin yapımı ürünlere yeni renkler kattı.”

Çin’in geçen yıl ev sahipliğini yaptığı Chengdu Dünya Üniversite Oyunları ve Hangzhou Asya Oyunları‘nın görkemli geçmesi dünya ile paylaşılan başarılardı.

Tarihi ve kültürü unutmadı

Xi’nin halkın yaşamına ilişkin olarak söylediği örnekler de Çin’in canlılığını tanımlıyordu. Tatillerde büyük kalabalıklar görülürken, sinema sektöründe canlılık yaşandı. Düşük karbonlu yaşam tarzı moda hâline geldi.
Cumhurbaşkanı Xi modern yaşamda sağlanan başarıları aktarırken Çin’in uzun geçmişe sahip tarihini ve kültürünü de unutmadı.

Xi, “Liangzhu, Erlitou, Yin ve Sanxingdui gibi tarihî kalıntılarda medeniyetin ışığı, yazının aktarımı ve kültürel şaheserler saklı” derken uzun geçmişe sahip Çin medeniyetinin derinliğinin ve genişliğinin özgüvenlerinin ve güçlerinin kaynağı olduğunu vurguladı.

Xi, Çin‘in kendisini geliştirirken dünyayı da aktif şekilde kucakladığını ve büyük ülke olma sorumluluğunu üstlendiğine işaret etti. Çin-Orta Asya Zirvesi ve 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu gibi organizasyonlarla dünyanın her köşesinden gelen konuklar ağırlanırken, dış ziyaretler yoğunlaştı. Çin önemli konularda diğer ülkelerle görüşlerini paylaştı ve görüş alışverişinde bulundu.

Uluslararası topluma taahhüt

Xi’nin “Uluslararası durum ne yönde değişirse değişsin, barış ve kalkınma daima dünyamızın ana eğilimi ve işbirliğine dayalı kazan-kazan ortaklığı daima izlememiz gereken temel ilke olmalı“ sözlerin aynı zamanda dünyaya verilen bir taahhüt olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Çin lideri konuşmasında halkın çeşitli kesimlerinde yaşanan zorluklara da değindi ve bu kesimlerin yaptığı fedakarlıklardan övgüyle söz etti.

Halkın zorlukların üstesinden gelmek için ebediyen en büyük dayanak olacağını söylemesi Çin Komünist Partisi’nin meşruitiyetini aldığı gücü anlatıyor:

“Hedefimiz hem büyük, hem de sade. O da vatandaşlarımızı güzel hayatlara kavuşturmak. Çocukların yetiştirilmesi ve eğitimi, gençlerin istihdamı ve yaşlıların sağlık ve bakım talepleri… Tüm bunlar, kişisel meseleler olduğu kadar devlet meselesidir.”

Bunlar da Xi’nin Çin halkına verdiği taahhütlerdi. Çin lideri dünyaya verdikleri taahhütleri şöyle dile getirdi:

“Şu an, dünyanın birçok yerinde halen savaşlar yaşanıyor. Çin halkı, barışın değerini çok iyi biliyor. Uluslararası toplumla beraber, insanlığın geleceğini ve halkların mutluluğunu dikkate alarak, insanlığın kader birliğinin oluşumunu hızlandırmaya ve daha güzel bir dünyayı inşa etmek için çalışmaya hazırız.”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping yeni yıl konuşmasında Çin’in ve dünyanın kaderinin iç içe olduğunu yineledi.

Hibya Haber Ajansı