2023, ABD, İngiltere ve Avrupa'dan gelen faiz indirimi beklentileri, Orta Doğu'da patlak veren küresel gerilimler ve en önemlisi Çin ekonomisinden gelen hayal kırıklığı yaratan haberler nedeniyle piyasalar için inişli çıkışlı bir yıl oldu. Mademki 2024 düşük büyümeli düşük enflasyonlu bir olamayacak ve olması için Merkez bankaları faiz indirme yarışına girecek, bu yılın ilk yazısınıda Avrupa hisse senetleri piyasasına ayırmak istedik.

Avrupa'nın kurumsal devleri için önemli bir kriter olan Euro Stoxx 50 endeksi, 2023 yılında %19'luk etkileyici bir artışla 2022'de yaşanan %12'lik düşüşün ardından toparlanma kaydetti. Ancak bu yukarı yönlü gidişat sektörler arasında eşit bir şekilde dağılmıyor, bu da değişken ekonomik ortamın önümüzdeki yıl için geniş bir yatırım olanakları yelpazesi sunduğu anlamına geliyor.

2023'te Avrupa'nın en iyi performans gösteren sektörü %19'luk güçlü bir artışla bilgi teknolojisi oldu. Dutch BE Semiconductor Industries NV, ASM International NV’nın önderliğinde yarı iletken montaj ve imalat ekipmanlarındaki önderlikleriyle %100 üzeri getiri elde ettirirken, charm bilezikleriyle ünlü Danimarka'dan Pandora A/S %96, Britanyalı Rolls Royce Holdings plc %225 getirilerle sıralamaları kendi segmentlerinde alt üst ettiler.

Euro Stoxx 50'de performans açısından başı çekenler, yatırımcıları hoş bir şekilde şaşırtan önemli kazanımlar sergileyen Avrupa'nın en tanınmış isimlerinden bazıları ise; İtalya'nın finans kuruluşu Unicredit SpA, İtalya'dan iki otomotiv üreticisi Stellantis ve Ferrari, İspanya'nın perakende devi, Zara gibi popüler markaların ana şirketi Industria de Diseño Textil, SA (Inditex), Almanya'dan spor giyim devi Adidas AG, Yazılım devi SAP SE, inşaat ve enerji yönetimi sektörlerindeki büyümeyi vurgulayan Fransa’dan Compagnie de Saint-Gobain SA ve Schneider Electric SE en dikkat çekenleri oldu.

Diğer taraftan ise Euro Stoxx 50'de yer almayan Danimarkalı ilaç şirketi Novo Nordisk A/S'nin hisse değerinde %49'luk bir artış yaşandı. Bu etkileyici performans, diyabet tedavileri ve obezite bakım ürünlerinden oluşan güçlü ürün yelpazesinden kaynaklandı.

%100 üzerinde getirili küçük Avrupalı şirket arıyorsanız da, eski adıyla Northern Bitcoin AG olarak bilinen ve hisse değerinde %310'luk şaşırtıcı bir artışla lider olan Alman teknoloji firması Northern Data AG, %238’lik artışla inşaat ve altyapıyla uğraşan Portekizli Mota-Engil SPGS SA, %228'lik artış kaydeden endüstriyel şirketler grubu OPUS GLOBAL Nyrt, %222 ile İngiliz mühendislik devi Rolls-Royce Holdings plc.

2024 yılına bakıldığında, tablo ihtiyatlı bir iyimserlik taşıyor; MSCI Avrupa endeksindeki 1.019 hisse arasında ortalama %6,2'lik bir gelir artışı ve %4,3'lük bir kar artışı öngörülüyor. Avrupa Gayrimenkul sektörünün, faiz oranlarında beklenen düşüşten faydalanarak, tahmini ortalama %10,6 gelir artışı ve kazançların %5,7 oranında artmasıyla parlaması bekleniyor.

Gelirlerinde %7,7, kazançlarında ise %15,4 oranında etkileyici bir büyüme elde etmesi beklenen finans şirketleri, Bilgi teknolojisi sektörü de %7,7'lik ortalama gelir artışı ve %4,1'lik kazanç artışıyla büyümenin ışığı olmaya devam ediyor.

Endüstriyel sektörler içerisinde de Hidrojen enerjisi çözümlerinde uzmanlaşmış şirketler ön plana çıkıyor.

Ama Avrupa için unutmamanız gereken strateji durgunluk riskidir. Büyümek için çok fazla borçlanan şirketler, nakit parası olan şirketlere göre her zaman daha risklidir.

2024 tahvil piyasası için çok olumlu. Ekonomik kriz ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi'nde tahvil yatırımlarını destekleyecektir.

Manşette öne çıkanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2024 yılında programlarını kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini ve olumlu sonuçları yeni yılda almaya devam edeceklerini belirtti. Şimşek “2024 yılı yıllık enflasyonda düşüşün başladığı, rezerv yeterliliğinin daha da arttığı, kur korumalı sistemin sonlandığı bir yıl olacak” dedi.

Ticari işletmeler arasındaki mal ve hizmet tedarikinde uygulanacak temerrüt faizi yüzde 48'e yükseltildi.

2024 yılına ilişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikası metni parasal sıkılığın süreceğine işaret ederken, miktarsal sıkılaşmanın devam edeceği mesajı da verildi. 2024'te para politikası açısından kritik olacak soru işareti gevşemenin ne zaman başlayacağı olacak.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan tebliğe göre Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) yüzde 58 yeniden değerleme oranında zam geldi. Böylece 1301-1600 cc motorlu araçlarda değeri 316 bin 400 TL'yi aşanlar için MTV yeni yılda 7 bin 026 TL'ye yükseldi.

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek, tüketici mağduriyetlerini engellemek, üretici-tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetleri ve iç piyasayı düzenlemek amacı ile bir dizi düzenlemeyi yeni yılda yürürlüğe koyacak, bazılarının da yürürlük süresini uzatacak.

Alman devlet bankası KfW'nin Baş Ekonomisti Fritzi Köhler-Geib, "Enflasyon 2024'ün ikinci çeyreğinde kısa süre içinde yüzde 2'nin altına düşebilir" dedi ve ekledi: “Yine de yılın büyük bölümünde enflasyon oranı yüzde 2'nin biraz üzerinde olacak.” ECB, enflasyonun aralık ayında yeniden hızlanmasını ve ardından 2025 ortasındaki hedefine yavaş yavaş düşmesini beklediği konusunda uyardı.

Karayollları Genel Müdürlüğü (KGM), yeni yılda geçerli olacak zamlı köprü ve otoyol geçiş ücretlerini açıkladı. 1 Ocaktan itibaren geçerli olmak üzere 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi araçların aks aralığına göre 15 ile 110 lira arasında oldu. Motosiklet geçiş ücreti ise 6 lira olarak belirlendi. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri tarifesi de araç sınıfına göre 205 ile 920 lira arasında değişiyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretleri ise 25 ile 275 lira arasında olacak şekilde belirlendi. 1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri de 75 ile bin 400 lira arasında yer alıyor.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı