Çin ile Moğolistan arasındaki en büyük kara ve demiryolu sınır kapısı olan Erenhot, yerel ticaret ofisinin açıklamasına göre, biten yılda rekor düzeyde bir mal ithalatına ve ihracatına sahne oldu. Örneğin yılın son cuma günü itibarıyla, 2023 yılı içinde Kuzey Çin’deki iç Moğolistan Özerk Bölgesi’nden geçen mal hacmi, 19 milyon tona ulaşarak yıl bazında yüzde 34,1 oranında bir artış gösterdi.

Resmi istatistiklerin saptadığına bakılırsa Erenhot kapısı, 2023 yılında, mal hacminin ötesinde ayrıca girip çıkan yolcu ve karayolu taşıma araçlarının sayısında da, bir önceki yıla kıyasla iki haneli artışlar kaydetti.  Erenhot gümrük limanı, tüm formaliteleri basitleştirdi ve ithal edilen ve ihraç edilen malların gümrük işlemlerinin gerçekleştirilmesini kolay ve etkili hale getirdi. Ayrıca pilot bir akıllı geçiş limanı inşasını etkinlikle ortaya çıkardı, demiryolu geçiş denetim kapasitesini destekledi ve karayolu geçiş denetim altyapısının yenileştirilmesini ve modernizasyonunu gerçekleştirdi

Öte yandan, İç Moğolitan Özerk Bölgesi’nin Manzhouli şehrinden yola çıkan Çin-Avrupa tren seferlerinin sayısı ilk kez 5 bini aştı. Çin Demiryolu Harbin Bürosu Grubu Limited Şirketi'nden edinilen bilgilere göre, Manzhouli sınır kapısından yola çıkan Çin-Avrupa tren seferlerinin sayısı yıllık bazda yüzde 3 artarak 5 bini geçti. Taşınan mal miktarı yüzde 16’lık artışla 540 bin standart konteyneri buldu. Manzhouli çıkışlı 21 Çin-Avrupa tren seferi hattı, Rusya, Polonya, Almanya ve Belçika dâhil olmak üzere 13 ülkeye uzanıyor ve yurt içindeki 60 şehri kapsıyor. 

Hibya Haber Ajansı