ABD'nin, donanmasına ait gemiler ile Kızıldeniz'de bir ticari gemiye el koymaya çalışan Husilere ait üç tekneyi batırdığını açıklamasının ardından, İngiltere de, Husi militanlarına yönelik hava saldırıları başlatmayı planladığı bildirildi.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, The Telegraph için yazdığı yazıda, hükümetin Kızıldeniz'de daha fazla saldırıyı önlemek için "doğrudan harekete geçmekten çekinmeyeceği" uyarısı yaptı.

Shapps, The Telegraph için kaleme aldığı makalede, destroyer HMS Diamond'ın bu ayın başlarında Kızıldeniz'de meşru müdafaa kapsamında Husiler'e ait bir saldırı dronunu düşürdüğüne dikkat eçeker, şöyle dedi:

"HMS Diamond'ın ay başında gösterdiği gibi, doğrudan harekete geçmeye hazırız ve Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik tehditleri caydırmak için daha fazla harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz. Husiler hiçbir yanlış anlamaya mahal vermemelidir: Kötü niyetli aktörleri hukuksuz el koyma ve saldırılardan sorumlu tutmaya kararlıyız."

Bu açıklama, ABD Donanmasının Pazar günü Kızıldeniz'de bir konteyner gemisine çıkmaya çalışan üç Husi teknesini imha ederek en az 10 isyancıyı öldürmesinin ardından geldi. Maersk Hangzhou konteyner gemisine saldırmalarının ardından yakındaki savaş gemilerinden kalkan ABD Donanmasına ait helikopterler küçük teknelere ateş açtı.

Açıklamada herhangi bir askeri eylemin öngörülmesinin olası olmadığı düşünülüyor. Ancak bildirinin yayınlanmasından önce konuşan Shapps şunları söyledi:

"Husiler yaşamları ve ticareti tehdit etmeye devam ederse, gerekli ve uygun adımları atmak zorunda kalacağız. Kızıldeniz'deki ticareti sekteye uğratan teröristler son şans salonunda içki içiyorlar. Bir çözüm bulunması için diplomatik çabalar sarf edildi ancak sınırlı bir başarı elde edildi."

The Telegraph'a konuşan iki üst düzey ABD savunma yetkilisi, Biden yönetiminin askeri planlarını önceden "telgrafla" bildirmeyeceğini, ancak, yakın gelecekte hava saldırısı ihtimalini de göz ardı etmediklerini söyledi.

ABD'li bir savunma kaynağı, "ABD kuvvetlerinin doğal olarak kendini savunma hakkı vardır ve Husilere karşı herhangi bir eylemde bulunmaya karar verirsek, bunu kendi seçtiğimiz bir zamanda ve yerde yapacağız" dedi.

Pazar günkü çatışmanın ardından Birleşi Krallık Dışişleri Bakanı Lord Cameron İranlı mevkidaşına Husilere verdiği destek nedeniyle Kızıldeniz'deki saldırıları önleme sorumluluğunu paylaştıklarını söyledi.

Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle, doğudan İngiltere'ye taşınan malların Afrika kıtasını dolaşmak zorunda kalması nedeniyle, çay, şarap, et ve balık fiyatlarının artacağı belirtiliyor. Teslimatlar İngiltere'deki raflara ulaşırken, 300 kargo gemisinin 3.500 deniz mili fazladan yol kat etmek zorunda kaldığı ve bunun da yolculuk başına 2 milyon dolarlık ek yakıt ve transit maliyetine yol açtığı tahmin ediliyor. Birleşik Krallık Perakende Konsorsiyumu, yüksek maliyetlerin gıda fiyatları üzerinde zincirleme bir etkisi olabileceğine dikkat çekti.

Hibya Haber Ajansı