Çin, 2023’te meteorolojik kayıtların tutulmaya başlandığı 60 yılı aşkın süredir en sıcak yılını yaşadı. Devlet Meteoroloji Merkezi’nin verilerine göre, 2023 yılında ulusal düzlemde ortalama sıcaklığın yıl bütününde 10,7 derece oldu. Bu ortalama, kayıtların ülke bütününde tutulmaya başlandığı 1961 yılından bugüne değin, kayda geçen en yüksek ortalama sıcaklık. Bunda, bu yaz özellikle başkent Beijing’de görülen olağanüstü sıcak dönemin payı olduğu paylaşıldı.

Hesaplamalara göre, Çin topraklarının büyük kesiminde ortalama sıcaklık, bu yıl normalin 0,5 ila 1 derece üzerinde oldu. Nitekim temmuzda Çin başkenti, bir yıl boyunca “çok sıcak gün” sayısı rekorunu kırdı. Başkentte sıcaklık, bu yaz ardı ardına 27 gün süreyle 35 derece santigradı geçti.

Yine temmuz ayının ortalarında, batıda yer alan Xinjiang’da 52,2 derece ile bir sıcak hava rekoru kaydedildi. Birçok Orta Asya ülkesi ile ortak sınıra sahip bu bölgenin yarı çöl, çorak toprakları, Çin’in en sıcak bölgesi olarak biliniyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl içinde tüm ülke sathında 127 adet meteoroloji istasyonu sıcaklık rekorları saptadı.

Öte yandan Çin, yılın son aylarında uç noktalarda meteorolojik koşullarla karşı karşıya kaldı. Bilim insanlarının iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirttikleri bu aşırı ve kötü hava koşulları, örneğin ağustosta Beijing’i ve çevre bölgeyi de vuran ve taşkınlara yol açarak ölümlere sebep olan görülmemiş şiddette yağışlara neden oldu. Benzer yağışlar, Rusya ve Kuzey Kore’ye komşu Kuzeydoğu Çin eyaletlerinde de görüldü. 

Hibya Haber Ajansı