Çin’in güneybatısındaki Tibet Özerk Bölgesi’nde (Xizang) ortalama 4 bin 650 metre yükseklikte ve toplam 100 megawatt kurulu güce sahip büyük ölçekli bir rüzgâr enerjisi projesi 1 Ocak’ta faaliyete geçti.

Çin Enerji Yatırım Grubu’na (CHN Energy) göre, bölgedeki Nagqu kasabasında yer alan 25 rüzgâr türbininden oluşan santralin yılda yaklaşık 200 milyon kWh elektrik üretmesi bekleniyor. Böylece yaklaşık 60 bin ton standart kömür tasarrufu sağlanırken karbondioksit emisyonları 160 bin ton azaltılacak.

Yüksek rakımın neden olduğu zorlu koşullara rağmen proje, 640 milyon yuan (yaklaşık 90,36 milyon dolar) yatırımla 260 günden uzun bir sürede tamamlandı. Çin Enerji Yatırım Grubu, rüzgâr santralinin inşaatı ve faaliyete geçmesinin, yüksek irtifalı rüzgâr türbini araştırma, geliştirme ve uygulamasının yanı sıra yüksek irtifalı rüzgâr enerjisi projelerinin büyük ölçekli geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağı görüşünde.

Son yıllarda Tibet’te fotovoltaik ve rüzgâr enerjisi gibi yeni enerji kaynaklarının geliştirilmesi konusunda gelişme yaşanıyor. Bölgenin toplam kurulu kapasitesi, hidroelektrik enerjinin yanı sıra rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yeni enerji kaynaklarını içermektedir.

Hibya Haber Ajansı