“İsrail ile Filistin arasında en tarafsız, en iyi ara bulucu Türkiye olabilirdi” ifadesini kullanan Babacan, “Türkiye gibi büyük ve güzel bir ülke, zamanında gerçekten itibarı çok yükselmiş bir ülke, bütün bu zikzaklar ve U dönüşleri sebebiyle çok zarar gördü. Yani bu İsrail ile Filistin arasında, şu anda aslında en tarafsız, en iyi ara bulucu Türkiye olabilirdi. Fakat bu ara buluculuğu kim yapıyor? Katar yapıyor. Katar dediğimiz ülke bir ucundan diğer ucundan yarım saatte arabayla ulaşabildiğiniz bir ülke. Minicik bir yarımada ya. Hani nesi var? İşte doğalgazı var, oradan gelen bir ekonomik zenginliği var. Ama Katar'a bu ara buluculuğun düşmemesi lazım, koskoca Türkiye buradayken.” şeklinde konuştu.

Türkiye varken başka ülkelerin ara bulucu olmasının Türkiye'nin itibar kaybının bir sonucu olduğunu belirten Babacan, “Bütün bu içinde bulunduğumuz bu büyük coğrafya, İsrail'in şu anda egemenlik kurduğu topraklar da, Filistinlilerin toprakları da; bunların tamamı ama tamamı Türkiye'nin tarihi bağlarının, gönül bağlarının olduğu ve Türkiye'nin tamamen etki ve kontrol alanı olan yerler. Dolayısıyla bu işin doğal moderatörünün Türkiye olması lazım. Mısır bir eyaletti ya zamanında. Sadece bir eyaletti. E şimdi Mısır arabulucu oluyor, değil mi? Biz varken bu ülkelerin ara bulucu olması Türkiye'nin itibar kaybının bir sonucudur.” diye konuştu.

“Bir düşmanla savaşmıyorsunuz, daha iyinin mücadelesini veriyorsunuz”

Babacan, siyasette farklı partilerin birbirlerini düşman olarak görmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Yani burada bir rekabet var. Yani bu ülkeye daha iyi hizmet etmenin bir yarışı var. Bir iddialar yarışı siyaset. Ama bir savaş değil. Yani bir düşmanla savaşmıyorsunuz. Daha iyinin mücadelesini veriyorsunuz. Ve daha iyiyi yaparım diye bir iddia ortaya koyuyorsunuz. Bundan ibaret yani. Onun ötesinde bir şey yok. Yani onu da herkesin anlaması lazım. Yani hayatımızda siyasetin yeri, ülke için önemi çok büyük.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'de siyasetin korku üzerinden ve ötekileştirme üzerinden yapıldığını ifade eden Babacan şöyle devam etti:

“Siyasette biliyorsunuz bir korku siyaseti vardır, nefret siyaseti vardır. Bir de gelişme, ilerleme üzerinden siyaset yapılır. Şu anda Türkiye'de maalesef siyaset korku üzerinden, nefret üzerinden, ötekileştirme üzerinden yapılıyor. Ama biz bunun Türkiye için iyi sonuçlar getireceğini, ülkenin sorunlarını çözecek bir siyaset tarzı olduğunu asla düşünmüyoruz. Biz siyaseti ilerleme üzerinden, kalkınma üzerinden, hukuk ve adalet üzerinden, daha yüksek bir refah üzerinden tanımlayan, pozitif gündemle yürüyen bir alan olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Hibya Haber Ajansı