Aşağıda belirtilen sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 03.01.2024

 

 

​​   DİLAN KUNT AYAN ​​​​​Şanlıurfa Milletvekili

 

Şanlıurfa ili Viranşehir ilçesinde DEDAŞ’ ın hizmet ve görevleriyle ilgili sorunlar devam etmektedir. Yaptığımız esnaf ziyaretlerimiz sırasında Viranşehir sokaklarında elektrik sayaçlarının açıkta ve tehlikeli olduğu tespit edilmiştir. İlçe halkı bu durumdan son derece rahatsız ve şikayetçidir. Sayaçların bu şekilde olması, çocuklar başta olmak üzere insanlar ve diğer canlılar açısından risk oluşturmaktadır.

Sayaçların yenilenme, değişim ve kontrolleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı iken 2013 yılında yapılan özelleştirmeler ardından DEDAŞ’ ın sorumluluğuna bırakılmıştır. Ancak bu düzenlemeye rağmen kamusal bir hizmet olan elektrik dağıtımı ve buna bağlı işlemler, kamusal denetime tabii olmaya devam etmektedir.

Sokak ortalarında güvenlik önlemi olmadan açık bir şekilde duran elektrik sayaçlarıyla ilgili denetim, Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili birimleri tarafından yapılmak zorundadır. Buna rağmen Bakanlık, DEDAŞ ve özel elektrik dağıtım şirketlerinin hizmet ve görev kusurlarını görmezden gelmektedir. Gözle görülür bir biçimde tehlike saçan bu duruma karşı acil ve etkili adımlar atılmadığı taktirde, meydana gelecek zarar kusursuz sorumluluk boyutunu aşacak ve hizmet kusurunu oluşturacaktır.

Bu bağlamda;

1- Viranşehir sokaklarında elektrik sayaçlarının ilgili Yönetmelik’e ve usule aykırı şekilde bırakılması ve kullanılmasının sorumluları kimlerdir?

2- Viranşehir sokaklarında tehlike saçan elektrik sayaçlarına dair Bakanlığınızın denetleme ve düzenleme yetkisini kullanmama nedeni nedir?

3- Halk sağlığını tehlikeye atan bu durum ne zaman düzeltilecektir?

4- Elektrik sayaçlarını bu şekilde açık bırakan kişi, kurum ve ihmalen sorumlular hakkında herhangi bir idari işlem yapılmış mıdır?

5- Halk sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atan durumlara karşı Bakanlığınız özel dağıtım şirketlerini düzenli olarak denetlemekte midir?

6- Kamusal bir hizmet olan elektrik dağıtımı ve ölçü araçlarıyla ilgili Bakanlığınıza son 5 yılda kaç şikâyet gelmiş, bunlar hakkında hangi işlemler yapılmıştır?

7- Elektrik dağıtımı ve ölçü aletleriyle ilgili oluşan hizmet kusuru ve denetlemeden kaynaklı ihmal sonucu bugüne kadar kaç kişi ve kaç hayvan zarar görmüştür?