Asya piyasaları bugün de negatif ve dolar üç haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrederken, yatırımcılar Fed'in son toplantı tutanaklarından faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusunda ipucu çıkaramadılar.

Fed'in 12-13 Aralık'a ait toplantı tutanakları, politika yapıcılar arasında enflasyonun kontrol altında olduğu yönündeki algının arttığını ve "aşırı kısıtlayıcı" para politikasının ekonomi için oluşturabileceği risklere ilişkin endişelerin arttığını gösterdi. Tutanak birçok üyenin 'daha uzun süre daha yüksek oranlar' söylemini desteklediğini gösterirken, 2024'te faiz indirimi öngörenler kesintilerin yılın ilerleyen dönemlerinde gerçekleşeceğini düşünmeye başladı. Sonuç olarak tutanaklar "belirsiz" bir politika yolunun altını çizdi ve Mart ayında faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi gerekebilecek.

CME FedWatch aracına göre piyasalar artık Fed'in Mart ayında faiz indirimi yapma ihtimalini, bir önceki haftaki %90'a kıyasla %70 olarak fiyatlıyor. Yatırımcılar da bu yıla ilişkin beklentilerini düşürdüler; vadeli işlem fiyatlarında geçen haftaki 160 baz puana kıyasla bu yıl beklenen 150 baz puandan daha az gevşeme bekleniyor. Hatırlayacağımız gibi, Aralık ayında Fed yetkilileri, 2024'te 75 baz puanlık faiz indirimi öngörüsünde bulunarak, hisse senedi ve tahvillerde yıl sonu rallisine yol açan piyasa iyimserliği nedeniyle para piyasasında bu miktarın yaklaşık iki katı yönünde tahminlerde bulunmuştu. Şimdi dikkatler, gevşeme belirtileri gösteren işgücü piyasasına ilişkin daha fazla ipucu sağlamak üzere Cuma günü yayınlanacak, sabırsızlıkla beklenen ABD tarım dışı istihdam raporu üzerinde olacak.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,26 düştü ve yıla ciddi bir başlangıç yaparak art arda üçüncü gün kayıptalar. Japonya Nikkei de yılın ilk işlem gününde %1 düştü. Çin hisse senetleri, dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yatırımcıları tetikte tutmasıyla baskı altında kalmayı sürdürdü. Dünyanın önde gelen CSI 300 Endeksi %0,37 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,1 düştü.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvil getirileri dün kısa bir süreliğine %4'ün üzerine çıktı, ardından düşüşe geçti ve şu aralar %3,920'den işlem görmekte.

Döviz piyasasında doların yıla güçlü başlangıcı engellenmedi. Dolar, birçok para birimi karşısında %0,088 artışla 102,49 seviyesinde seyrederek dün gördüğü üç haftanın en yüksek seviyesi olan 102,73'ün çok az gerisinde kaldı.

Petrol fiyatları, Libya'nın en büyük petrol sahasındaki kesintinin Orta Doğu'da artan gerilimlerin küresel petrol arzını bozabileceği korkularını artırmasının ardından dün %3 artmıştı, bu sabah da, ABD ham petrolü %0,33 artışla varil başına 72,94 dolardan ve Brent de %0,12 artışla 78,34 dolardan işlem görmekte.

Endekste etkili olan satışların genele yayılır şekilde gerçekleşmiş olmasını teknik açıdan zayıflık işareti olarak değerlendiriyoruz. Diğer yandan kısa vadeli göstergelerde de güç kayıpları görüyoruz. Gün içi hareketler açısından 7384 seviyesini ilk ara destek noktası olarak takip edeceğiz. Saatlik grafiklerde kısa vadeli bazı göstergelerin aşırı satım yani destek noktalarına yakın olması açılış sonrasında 7384 desteğinin üzerinde tutunma çabasının ve tepki hareketlerinin etkili olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle gün içi hareketler açısından 7384 desteğini yakından izleyeceğiz. Bu seviyenin üzerinde tepki amaçlı gün içi alım denenebilir. Ancak bu seviyenin altına inilmesi durumunda gün içi açılacak pozisyonlarda ısrar edilmemeli. Endekste 7544 ve 7730 seviyelerini ise kısa vadeli ilk dirençler olarak verebiliriz.

Manşette öne çıkanlar

Fed’in Aralık ayına ait toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda para politikasının bir süre kısıtlayıcı kalacağı öngörüldü. Tutanaklara göre Fed yetkilileri faizlerin zirvede veya zirveye yakın seviyede olduğunu düşünüyor. Tutanaklarda, "Politika görünümünü tartışırken yetkililer, politika faizinin bu sıkılaşma döngüsünde muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu düşündüler, ancak politikanın seyrinin ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olacağını belirttiler." ifadeleri yer aldı.

Atlanta Fed'in GDPNow modelinde, ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini yükseldi. GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 2,0'den yüzde 2,5'e çıktı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri satışına ilişkin sürece dair değerlendirmelerde bulundu. Miller günlük basın brifinginde konuyla ilgili bir soru üzerine, bu aşamada, ne zaman ilerleme kaydedileceğine dair yorum yapmak istemediğini söyledi.

ABD’de ISM imalat endeksi Aralık’ta üretim artışıyla hafif yükselerek 47,4’e çıktı. Endeksin 50’nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor. Bu, dot-com balonun patladığı 2000-2001 döneminden bu yana en uzun süreli daralma serisi oldu. Üretim endeksi geçen yıl Aralık’ta aylık 1,8 puan artışla 50,3'e çıkarken, yeni siparişlere ilişkin endeks 1,2 puan düşerek 47,1'e geriledi. İstihdam endeksi ise aynı dönemde 2,3 puan yükselişle 48,1 oldu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in açıklamalarına tepki göstererek, “Gazze’deki Filistinli nüfusun göç etmesi için çağrıda bulunan kışkırtıcı ve sorumsuz açıklamaları şiddetle kınıyorum” dedi.

Çin’de Aralık ayında CAIXIN Hizmet Sektörü PMI 52,9 olarak açıklandı. Önceki 51,5 seviyesindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim 2023 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,93, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 64,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86 olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TÜİK tarafından bugün açıklanan Aralık 2023 dönemi enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla devam etmesi sayesinde, Orta Vadeli Program'daki (OVP) yıl sonu öngörülerinin de altında kalmayı başardıklarını vurguladı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı