Bitfinex Alpha Raporu’na göre, 2023’ün son haftalarına girerken, Bitcoin fiyatı yeni zirveler görmeye devam ediyor. Özellikle 4 Aralık’ta, kapanışını 42 bin dolar seviyesinden yaparak Mart 2022’den bu yana en güçlü aylık kapanışını gerçekleştirdi. Bu yükseliş spot piyasa işlemlerinden çok, vadeli işlemler piyasasının dinamiklerinde yaşanan ciddi değişimlere bağlanıyor. Kümülatif Hacim Deltası analizinde yer alan kaldıraç oranlarındaki artış eğilimi, temkinli olunması gerektiğini gösteriyor. Özellikle kısa pozisyonlarda bir düşüş gözlemleniyor. Ayrıca, düşüşlerde, spot piyasalarında fazla bir tepki olmamasına rağmen vadeli işlemler piyasasında güçlü bir direnç görülüyor ve BTC, ETH gibi kripto paralarda açığa satışları silecek şekilde yoğun alımlar yukarı yönlü bir hareketi destekliyor. Bu olgular, fiyatların yukarı yönlü hareketinde önemli etkenler gibi gözükse de analizler aynı zamanda aşağı yönlü hareket risklerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor.

Şu anda BTC; bir, iki, üç, beş ve yedi yıllık Realize Edilmiş Fiyatın üstünde işlem görürken bu seviyeler bir yandan güçlü bir destek sağlıyor diğer yandan da üç yıllık realize edilmiş destek seviyelerinin kırılması ihtimaliyle Market Cap’te riskler oluşturabiliyor. BTC fiyatlarında olumlu dinamikler yaşanırken geri planda yaşanan makro ekonomik gelişmeler de bunu destekliyor.

 

Bitcoin piyasalarında önemli gelişmeler yaşanıyor

Geçtiğimiz hafta, Filipinler Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kayıt ve lisans gerekliliklerini yerine getirmemesi nedeniyle Binance’ye karşı faaliyetlerini engellemeye yönelik adımlar attı. Filipinli Binance, müşterilerine yatırdıkları paraları geri çekmeleri için üç ay süre tanınacağını, ayrıca Google ve Meta’dan Filipinler’deki faaliyetlerinde Binance reklamlarını yasaklamalarını talep edeceğini duyurdu.

Coinbase’in Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonundan (CFTC) kendilerine gelen bir mahkeme celbi uyarınca, müşteri hesap bilgilerini kurumla paylaşmaları gerekeceğini duyurdu. Bu mahkeme celbi, CFTC’nin mevzuata uymamaları halinde kripto borsaları aleyhine daha geniş çaplı yaptırımlar uygulayabileceği, bu anlamda hem Coinbase hem de Bybit müşterilerini hedef alabileceğini gösteriyor.

Önde gelen kripto varlıkları yönetim firmalarından Grayscale’in ETF ürünleri geliştirme konusunda oldukça deneyimli ve uzman olan Invesco ile ortaklıklarını yönetmek üzere sözleşme imzalamasıyla şirket, Bitcoin ETF pazarında faaliyet göstermeye hazırlanıyor. Ayrıca Chicago Ticaret Borsasında BTC ve Ethereum Vadeli İşlemlerinde iki aylık ve yakın vadeli işlemler arasındaki makasın giderek açıldığı, vadeli işlem fiyatlarının şu anda spot fiyatlarının üzerinde olduğu öne çıkıyor. Bu durum, özellikle spot Bitcoin ETF’siyle ilgili duyuru yapılmadan kurumsal yatırımcıların kaldıraçlı boğa pozisyonu almaya yönelik ilgisinin arttığına dair bir işaret olarak yorumlanıyor.

Hibya Haber Ajansı