Merkez Bankası'nın, 3 Ocak günü açıklanan enflasyon verilerinin değerlendirmesine ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda, "Tüketici fiyatlarının aralık ayında yüzde 2,93 oranında artmasıyla yıllık enflasyon 2,79 puan yükselmiş ve 2023 yılını yüzde 64,77 ile son Enflasyon Raporu’nda sunulan tahminin orta noktasının altında tamamlamıştır" denildi.

Yıllık enflasyon, temel mal ve hizmet gruplarında sınırlı yükselirken, enerji ve gıda gruplarındaki artışın "daha belirgin" olduğu vurgulanan raporda, "Bedelsiz doğal gaz kullanım sınırının aşılmasının aylık tüketici
enflasyonuna etkisi 0,29 puan olurken, akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen düşüş enerji grubu fiyat artışını
sınırlamıştır" denimdi ve eklendi:

"Sebze ve kırmızı et fiyatlarında gözlenen yüksek artışların belirgin etkisiyle, aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısı gıda grubundan gelmiştir. Temel mal grubu aylık fiyat artışı bir önceki aya kıyasla bir miktar güçlenirken, beyaz eşya fiyatları dayanıklı mal alt grubunu, ilaç fiyatları ise diğer temel mal alt grubunu sürükleyen kalemler olmuştur."

Beklenen ücret artışlarının, dayanıklı mal fiyatlarında gözlenen yükselişte etkili olduğu da belirtilen raporda, "Hizmet grubunda ise aylık fiyat artışı yavaşlamıştır. Aylık kira enflasyonundaki zayıflama eğilimi devam ederken, akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerle uyumlu olarak ulaştırma hizmetleri fiyatları gerilemiştir" denildi.

Aralık ayında üretici fiyatlarının aylık artışının, enerji grubu kaynaklı olarak yavaşlarken yıllık üretici enflasyonunun düşük bazın da etkisiyle yükseldiği belirtildi ve şöyle denildi:

"Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış oranları B ve C göstergelerinde sınırlı bir şekilde yükselirken, göstergelerin yıllık enflasyonları artış kaydetmiştir. Enflasyonun ana eğilimi, tüm göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde, bir önceki aya kıyasla görece yatay bir seyir izleyerek, Enflasyon Raporu’nda öngörülenden daha ılımlı bir görünüme işaret etmektedir."

Hibya Haber Ajansı