Yapılan iş birliği kapsamında 2024 yılı itibarıyla AKUT uzmanları OTIS ekibi üyelerine Sel Arama Kurtarma, Kentsel Arama Kurtarma (deprem) ve İpli Kurtarma alanlarında eğitimler verecek. AKUT bu iş birliği ile yurt dışında bir STK’nın arama-kurtarma faaliyetlerine yönelik kapasitesinin büyümesine katkı sağlayacak.

Türkiye’nin ilk arama-kurtarma sivil toplum kuruluşu olan AKUT Arama Kurtarma Derneği, Sırbistan’ın arama-kurtarma sivil toplum kuruluşu olan Organization for Search and Rescue (OTIS) ile bir İyi Niyet Anlaşması imzaladı. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi ile başlayan iki STK arasındaki iş birliği ve dostluk bu sayede resmi bir boyuta da taşınmış oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren anlaşma kapsamında AKUT uzmanları Sel Arama Kurtarma, Kentsel Arama Kurtarma (deprem) ve İpli Kurtarma alanlarında OTIS ekibi üyelerine eğitimler verecek.

Dostluğun temeli 6 Şubat’ta atıldı

İş birliğine ilişkin değerlendirmede bulunan AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu 2. Başkanı Esra Üstünkaya, “OTIS, Sırbistan’da ağırlıklı tıp öğrencilerinden oluşan bir arama-kurtarma sivil toplum kuruluşu. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde AKUT Bursa ekibimiz ile birlikte yakın temasta çalışmışlardı. Bu zorlu şartlar altında iki STK arasında anlamlı ve güzel bir dostluk oluştu. Sonrasında OTIS ekibi AKUT’u Sırbistan’da ağırladı ve hem bulundukları üniversitenin yöneticilerinin hem de Sırbistan Savunma Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla verimli bir toplantı ve bilgi alışverişi gerçekleştirildi. Şimdi de İstanbul’da AKUT ve OTIS arasında bir iyi niyet anlaşması imzalıyoruz. Bu kapsamda her iki ekibin de arama-kurtarma alanındaki kapasite ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla karşılıklı eğitimler ve seminerler düzenlemeyi hedefledik.” diye konuştu.

Eğitimler 3 ana başlıkta gerçekleştirilecek

2024 yılında başlayacak olan eğitimlerin Sel Arama Kurtarma, Kentsel Arama Kurtarma (deprem) ve İpli Kurtarma alanlarında gerçekleştirileceği bilgisini paylaşan Esra Üstünkaya, “Sırbistan, ülkemiz gibi büyük depremler üretebilen aktif bir fay hattı üzerinde değil, ancak sel afeti yaşayabilen bir ülke ve öncelikle bu yönde arama-kurtarma ile ilgili kapasitelerini geliştirmek istiyorlar. Kahramanmaraş depreminde deneyimledikleri süreç de onları çok etkiledi. Bu nedenle faaliyetlerini ve ilgili eğitimlerini bu yönde ileri taşımayı planlıyorlar. İpli kurtarma eğitimi gerek kentsel arama-kurtarmanın, gerekse de selde arama ve kurtarmanın olmazsa olmazı. AKUT branş uzmanlarımız başta ipli kurtarma olmak üzere belirlenen konularda Sırbistan’da OTIS gönüllülerine eğitimler verecek.” dedi. Esra Üstünkaya ayrıca AKUT’un bu iş birliği ile yurtdışında bir STK’ya uzmanlığını aktararak, kurumun arama-kurtarma faaliyetlerine yönelik kapasitesini büyütmesine destek olacağını açıkladı.

6 Şubat’ta başlayan dostluk resmi boyuta taşındı

AKUT ekibi ile Kahramanmaraş depreminde bire bir çalışma imkanı bulduklarını belirten Organization for Search and Rescue (OTIS) Yönetim Kurulu Başkanı Dragan Bjelic ise şunları söyledi:

“Aramızda çok güzel bir dostluk oluştu ve kendilerinden çok fazla şey öğrendik. AKUT’un biriktirdiği deneyimi ile, bizlere büyümemiz ve gelişmemiz için çok güzel bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bir iş birliği içerisine girmeyi istedik. İyi Niyet Anlaşması imzalamamızın nedeni 6 Şubat depremi ile başlayan dostluğumuzu kurumsal anlamda somut bir aşamaya taşıyarak AKUT’un tecrübelerinden yararlanabilmek. Özellikle Kahramanmaraş depreminde gördüklerimiz ve edindiğimiz tecrübeler bu alanda daha profesyonel bir bakış açısı edinmemizi ve yeni hedefler oluşturmamızı sağladı. Bunu AKUT ile birlikte başaracağımıza inanıyoruz."

Hibya Haber Ajansı