Savunma Sanayi alanında kurşun geçirmez yelek üretiminde yerli ve milli üretim yapan Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Yıldırım keskin nişancı tüfeği üretimine yönelik yeni bir yatırım yapacaklarını bildirdi.

Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkan Teoman Yıldırım koordinatörlüğünde 650 bin 300 metrekare alanda savunma sanayisine yönelik ekipman, mühimmat üretimi tesisi, 680 ton patlayıcı madde depolama ve 9,2 MWm güneş enerji santrali kurulumu gerçekleştirecek.

Türkiye'nin ithal ettiği bazı ürünlerin yerli olarak üretilmesi amacıyla kurulacak tesis için Bursa'da yatırım planlaması yapılıyor.

Yapılacak yatırım 4 aşamada tamamlanacak. İlk iki aşamada kapsül, üçüncü aşamada 7,62 ve 12,7 milimetre keskin nişancı özel mühimmatları, dördüncü aşamada ise ultra uzun menzilli keskin nişancı tüfeği (12,7x99 milimetre, 108 milimetre) üretimi gerçekleştirilecek. Yatırımda birinci aşama Temmuz 2024, ikinci aşama Aralık 2024, üçüncü aşama Mayıs 2025 ve dördüncü aşama Aralık 2025'te başlayacak.

Başkan Teoman Yıldırım, planlanan üretim kapasitesi kapsamında yılda 3 milyar 9-7,62 milimetre küçük kalibre mühimmat kapsülü, 3 milyar 5,56, 12,7, 20 milimetre küçük kalibre mühimmat kapsülü, 71 milyon 7,62 milimetre küçük kalibre mühimmat, 76 milyon 12,7 milimetre küçük kalibre mühimmat, 2 bin 12,7x99,108 milimetre ultra uzun menzilli keskin nişancı tüfeği üretimi hedeflediklerini açıkladı.

Başkan Teoman Yıldırım, NATO Kalite Güvence Standardı olan AQAP-2120 Kalite Güvence belgesine ve ISO 9001-2000 Kalite Güvence Sistemine başvuruların yapıldığını ifade etti.

Yıldırım, yerli savunma yan sanayiden alım oranını her yıl yüzde 5 artırmaya hedeflediklerini, sanayinin önemli şehirlerden olan Bursa’nın bu yatırım ile savunma sanayiinde öncü illerden olacağının altını çizdi.

Başkan Yıldırım: “Her ile silah ihtisas organize sanayi bölgesi kurulmalı”

Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayii Başkanı Teoman Yıldırım, “Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’nin ilk ve tek silah ihtisas organize sanayi bölgesidir. Bu alanda ülkemizde büyükşehirler başta olmak üzere Savunma Sanayii ve Silah İhtisas Organize Sanayii fabrikaları kurulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, savunma sanayisine, özellikle silah sanayisine yönelik üretim yapan firmaların bir araya getirilmesi Türkiye savunma sanayisine yerli ve milli üretim konusunda katkı vereceklerini inandıklarını ifade etti.

"Yurt dışına bağımlılığın önüne geçilmesine adına"

Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Yıldırım “Fabrikamız, özellikle güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu orta kalibre silah sistemlerinin üretiminde görev alacak. Fabrikanın, ürün yelpazesinde bulunan silah sistemleriyle söz konusu ürünlerde yurt dışına bağımlılığın önüne geçilmesine katkı sağlayacağını inancındayız.” şeklinde konuştu.

Test ve muayene altyapısı bulunuyor

Fabrikada üretim tesislerinin yanında birçok test ve muayene altyapısı bulunacağını ifade eden Başkan Yıldırım, “130 milyon dolarlık yatırımla silah fabrikası kurulacak. Bu yatırımda yaklaşık bin kişinin çalışması öngörülüyor. Çevresinde tedarikçilerinin de yatırım yapabileceği ya da benzer başka savunma sanayi şirketlerinin ileri teknoloji şirketlerinin yatırım yapabileceği alan oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

Yıldırım: "Ar-Ge yatırımlarımız artıyor"

Hazar Savunma Havacılık Uzay Sanayi Başkan Teoman Yıldırım altyapı ve AR-GE harcamalarını da arttırdığını ifade ederek “Özellikle son yıllarda kaynağımızı büyük oranda AR-GE yatırımlarına ayırmamız büyümemizde önemli rol oynadı. 2023 yılında olarak yaptığımız yatırım ve AR-GE harcamaları 150 milyon doları buldu. Tesis ve ekipman yatırımları ile üretim kapasitesini yüzde 50 oranında artırdık." dedi.

Türkiye’nin en önemli kurşun yelek üreten firması olduklarını ifade eden Başkan Yıldırım yeni yatırım ile savunma sanayisinde dünyanın ilk 500 firması arasında en hızlı gelir artışına sahip savunma sanayi firması olmayı hedefledikleri vurguladı.

Hibya Haber Ajansı