Estonya Savunma Yatırımlar Merkezi (RKIK), Polonya yapımı taşınabilir hava savunma sistemleri PPZR Piorun'u Estonya Savunma Kuvvetleri'ne (EDF) teslim etti. Kısa menzilli hava savunma alımı, 103 milyon avro değerindedir.

Piorun sistemi ilk kez 2019'da sahalarda kullanılmaya başlandı. Silah, sekiz kilometreye kadar etkili menzile sahiptir ve gece-gündüz operasyonlarına izin verir. Sistem, özellikle Polonya ve Ukrayna'da kullanılmış ve etkili olduğu kanıtlanmıştır.

RKIK, yeni silahların kullanımının kolay olduğunu ve sadece birkaç saatlik eğitimden sonra başarılı bir şekilde kullanılabileceğini belirtti. Piorun sistemi, Estonya Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılacaktır. Estonya Savunma Kuvvetleri Komutanı Yarbay Talen Lelov, "Manevra birimlerinin yanı sıra Piorun füzeleri, Estonya'nın savunması için önemli ancak doğrudan cephe hattında olmayan nesneleri de savunmak için kullanılabilir" dedi. "Roketler, çoğu hava taşıma aracını yok etmede etkili olduğunu kanıtladı. Estonya operatörlerini eğitirken Sistemin Ukrayna'daki kullanımından faydalanılacaktır" diye de ekledi.

Yeni silahların alımı, Polonya ve Estonya arasındaki ilk ortak girişimi temsil ediyor. Polonya sistemlerinin hızlı teslimatı, hedef başına birim fiyatı ve teknik uyumluluğu gibi faktörlerin RKIK'in tercihinde önemli olduğu söylenmektedir.

RKIK ve Polonya savunma yüklenicisi Mesko arasındaki çerçeve anlaşması 2022 sonbaharında imzalanmış ve teslimatlara ise Yılbaşı civarında başlanmıştır.

RKIK'ın savunma alanındaki silah projelerini denetleyen ve yöneten Ramil Lipp, Polonya devletinin ve ortaklarının taahhütünü gösteren hassas güvenlik durumu, artan talep ve bazı bileşenlerin temininde yaşanan zorluklara rağmen sözleşme yükümlülüklerini zamanında yerine getirdiği için Mesko'dan da övgüyle bahsetti. 

Hibya Haber Ajansı