Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’in ABD’li 5 savunma şirketine yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.

Çin’in ABD’nin geçtiğimiz günlerde Taiwan’a silah satışını onaylamasına ve Çinli kişi ve işletmelere yaptırım uygulamasına karşılık olarak yaptırım tedbirlerine başvurduğu bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, “ABD, Tek Çin ilkesinin yanı sıra, başta 17 Ağustos ortak bildirisi olmak üzere Çin ve ABD arasında varılan 3 ortak bildiriyi açıkça ihlal ederek Taiwan’a silah sattı; farklı bahaneler uydurarak, Çin’den işletme ve kişilere yasa dışı şekilde tek taraflı yaptırımlar uyguladı. Bu eylemler, Çin’in egemenliği ile güvenlik çıkarlarını ciddi şekilde zedelediği gibi, Taiwan Boğazı’nın iki yakasındaki barış ve istikrar baltaladı, Çin’den işletmelerin ve kişilerin yasal çıkarlarını ihlal etti. Çin, bu eylemlerden büyük hoşnutsuzluk duyuyor ve bunlara kararlılıkla karşı çıkıyor. Bu konuda ABD nezdinde girişimde bulunuldu.” diye konuştu.

Çinli sözcü, Çin’in ABD’nin girişimlerine karşılık olarak BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat ve Data Link Solutions olmak üzere 5 ABD’li savunma şirketine yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.

Karşı tedbirlerin, söz konusu şirketlerin Çin’deki taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarının dondurulmasının yanında, Çin’deki kuruluş ve kişilerin bu şirketlerle ticaret ve işbirliği yapmalarının yasaklanmasını kapsadığı kaydedildi.

Sözcü, “Çin hükümetinin ülkenin ulusal egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünün yanı sıra, Çin vatandaşlarının ve işletmelerinin yasal çıkarlarını koruma kararlılığı sarsılamaz. ABD’yi Tek Çin ilkesine, Çin ve ABD arasında varılan üç ortak bildiriye titizlikle sadık kalmaya, Taiwan’ı silahlandırmayı ve Çin’e yasa dışı tek taraflı yaptırımlar uygulamayı sonlandırmaya çağırıyoruz.  Aksi takdirde, ABD Çin’den güçlü ve sert karşılık alacak.” dedi.

Hibya Haber Ajansı