Ticaret Bakanlığı, 2023'te otomotiv, emlak ve gıda sektörlerinde fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı 18 bin 780 denetim gerçekleştirildi, 602 milyon 225 bin 881 TL idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı, piyasalarıda adil ticaret ortamının sağlanması, tüketicilerin hakları ve menfaatlerinin korunması amacıyla çalışmaların 2024 yılında da devam edeceğini aktardı.

Ticaret bakanlığının açıklamasına göre; otomotiv, emlak ve gıda sektörleri ile fahiş fiyat ve stokçuluk denetimleri kapsamında yapılan denetimler sonucunda kesilen toplam 602 milyon 225 bin 881 liralık idari para cezasının dağılımı şöyle:

Fiyat etiketi aykırılıkları 842,4 milyon lira ceza

Tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelere, haksız ticari uygulamalara, fiyat etiketi aykırılıklarına ve güvensiz ürünlere 842 milyon 402 bin 406 lira idari para cezası uygulandı.

Rekabet hukukuna aykırılıklara 2,6 milyar lira

Rekabet Kurulu, bilişim teknolojileri ve platform hizmetleri başta olmak üzere, sağlık hizmetleri, lojistik, kültür-sanat eğlence, altyapı hizmetleri gibi birçok sektörlerde rekabet hukukuna aykırılıklar kapsamında 2 milyar 664 milyon 688 bin 744 lira idari para cezası uyguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada denetimlerin 2024'te de devam edeceği vurgulanarak, "Ticaret Bakanlığı olarak, sektörler içerisinde yaşanabilecek haksız ticari fiillere taviz vermeden, adil, rekabetçi bir iç piyasa oluşmasını sağlayacak adımları atmaya 2024 yılında da devam edeceğiz. Bunun yanında, tüketicilerimizin mağdur olmaması ve güvensiz ürünlere sıfır tolerans ilkemizi öncelik alarak, onların haklarını ve menfaatlerini koruyacak bütün araçlarımızı 2024 yılında da uygulamaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verildi.

Hibya Haber Ajansı