Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu? ABD'de güçlü gelen istihdam verilerinin ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutabileceğine ilişkin endişeleri artırması sonrası haftanın son işlem gününü yatay pozitif seyirle tamamladı. Manşet veride 175.000 artış beklenen Tarım Dışı İstihdam verisinde, beklentinin üzerinde 216.000 artış gerçekleşti. Veri, imalatta 130.000 beklenti üzerinde 164.000 olarak gerçekleşirken, saatlik kazançlar aylık veride %0,3 beklentinin üzerinde %0,4, yıllıkta ise %3,9 beklentinin üzerinde %4,1 olarak gerçekleşti. Açıklanan veriler sonrasında faiz indirim beklentilerinde net bir değişim gerçekleşmezken, 2023 yılı sonunda piyasa oyuncuları Mart ayında 25 baz puanlık faiz indirimini %73,4 ile fiyatlarken, beklentiler %63'e geriledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen istihdam verilerinin açıklanmasının ardından, ABD ekonomisinin şu anda "yumuşak iniş" yolunda olduğunu bildirdi. Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de takip edilirken Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonda ilerleme kaydedildiğini ancak daha fazla sıkılaşma olasılığının da devam ettiğini yineledi. Barkin, ABD ekonomisinde "yumuşak inişin" daha olası göründüğünü ancak kesin olmadığını kaydetti. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise Fed'in finansal piyasalardaki likiditenin azalması nedeniyle varlık portföyünü küçültme hızını yavaşlatması gerekebileceğini söyledi. Logan, finansal sistemde hâlâ gereğinden fazla likidite olsa da, bireysel bankaların kısıtlamalar görmeye başlayabileceğini söyledi.

Makro veri tarafında; ABD'de Aralık ayında tarım dışı istihdam 216.000 arttı.Verilere göre Aralık ayında ülkede işsizlik oranı ise yüzde 3,7 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın 175 bin olması yönündeydi. Ankette işsizlik oranının da yüzde 3,8 olarak kaydedilmesi bekleniyordu. Enflasyon görünümü açısından izlenen saatlik kazançlarda da beklentinin üzerinde bir gerçekleşme dikkat çekti. Aralık'ta ortalama saatlik kazançlar aylık olarak yüzde 0,4 arttı. Beklenti artışın yüzde 0,3 olması yönündeydi. Aralık ayında saatlik kazançlarda yıllık artış ise yüzde 4,1 olarak kaydedildi. Bloomberg anketinde bu veriye ilişkin beklenti yüzde 3,9 olarak belirlenmişti. ABD’de ISM hizmet endeksi verisi ise 2023’ün son ayında 50,6’ya geriledi. Bu, Mayıs’tan beri en düşük seviye oldu. Endeks Kasım’da 52,7 değerini almıştı.Beklenti 52,5’ti. Endeksin 50’nin üzerinde değer alması sektörde büyümeye işaret ediyor.

Fed'in faiz indirimlerine beklentilerden daha geç başlayabileceğine yönelik ihtimallerin güçlenmesi tahvil piyasalarında satış baskısına neden olurken, ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,38 seviyesine gerilerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi hafif yükselişle %4,05 seviyesinden tamamladı. VIX endeksi ise 13,35 seviyesine hafif geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününü yatay pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %0,18 artışla 4.697,24 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,09 kazançla 14.524,07 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,07 artışla 37.466,11 seviyesinden haftayı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, Kore Merkez Bankası toplantısı ve bu haftaki enflasyon verileri öncesi satıcılı seyir izliyor. Bu sabah Hang Seng endeksi sağlık sektörü hisselerinde yoğunlaşan satışlarla %2’ye varan değer kaybı yaşıyor. Çin’de de gölge bankacılık grubu Zhongzhi Enterprise Group'un Cuma günü geç saatlerde iflas tasfiyesi için başvuruda bulunmasının ardından %0,89 düştü. Avustralya ve Japonya Salı ve Perşembe günü enflasyon rakamlarını açıklayacak, Çin ise Aralık ayı ticaret dengesi ve enflasyon rakamlarını Cuma günü açıklayacak. Kore Merkez Bankası, Asya'nın önde gelen ekonomileri arasında yılın ilk merkez bankası toplantısını Perşembe günü düzenleyecek ve faiz oranlarını %3,50'de sabit tutması bekleniyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Çin'in ABD'nin Tayvan'a yaptığı son silah satışlarına tepki olarak beş ABD askeri üreticisine yaptırım uygulayacağını söyledi. Yaptırımlar Tayvan'da 13 Ocak'ta yapılacak olan ve Çin'in savaş ile barış arasında bir seçim olarak gördüğü başkanlık ve parlamento seçimleri öncesinde geldi. Hang Seng %1,82, Shanghai endeksi %1,08, Kospi endeksinde %0,33, Nifty 50 %0,14 satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de NY Fed 1 Yıllık Enflasyon Beklentileri ve Fed Üyesi Bostic'in konuşması takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Sentix Yatırımcı Güveni, Tüketici Güveni final verisi, Kasım ayı Perakende Satışlar ve İşsizlik oranı verileri takip edilecek. Sentix Yatırımcı Güveni’nin -15,5 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri -16,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Kasım ayı Perakende satışlar verisinin ise aylık bazda %0,3 artış kaydetmesi beklenirken, önceki veri %0,1 artış yönünde gerçekleşmişti. İşsizlik oranının ise %6,6 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri %6,5 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Salı günü ABD tarafında Aralık ayı NFIB Küçük İşletme İyimserliği endeksi ve Kasım ayı Ticaret Dengesi verileri takip edilecek. Kasım ayı Ticaret Dengesi verisinin 64,8 milyar dolar açık yönünde gerçekleşmesi beklenirken, Ekim ayı verisi 64,3 milyar dolar açık yönünde gerçekleşmişti. Aynı gün Fed Üyesi Barr'ın konuşması bulunuyor. Euro Bölgesi’nde ise ECB Üyesi Villeroy'un konuşması takibimizde olacak. Çarşamba günü MBA Haftalık Mortgage Başvuruları ve Fed Üyesi Williams'ın konuşması gündemde yerini alacak. Perşembe günü ABD’de Aralık ayına ilişkin TÜFE ve Çekirdek TÜFE, Haftalık İşsizlik Başvuruları, Ortalama Saatlik Reel Kazançlar ve Bütçe Dengesi verileri takip edilecek. Aralık ayına ilişkin TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydederek, yıllık %3,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayına ilişkin olarak ise TÜFE aylık bazda %0,1 artışla, yıllık %3,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’nin ise aylık %0,2 artışla, yıllık %3,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, Kasım ayı verisi aylık %0,3 artışla %4 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı