YÜKSEL UZEL KİMDİR?

 

Asıl adı Yüksel Katmer olan ve Yüksel Uzel sahne adı ile bilinen sanatçı, müzik kariyerine 1975 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı'nda korist olarak başladı. İlk kez 1978 yılında Büyük Maksim Gazinosu'nda sahne aldı.

 

İlk albümünü 1983 yılında "Bir Seni Bir Gülü Öptüm" adıyla yaptı. Türk Sanat Müziği türüne yöneldi ve "Yıllar Yorgun Ben Yorgun" adlı ikinci albümünü çıkardı. Sanatçı, 1988 yılında "Al Aşkını Ver Gönlümü" adlı albümünü yaptı. Bu albüm sanatçının LP formatındaki son çalışması oldu. 1988 yılında Tarık Tarcan ile Islak Sokak adlı filmde başrol oynadı.

 

Sanatçı, popülaritesinin zirvesinde yer aldığı tam da bu dönemde anevrizma adında ciddi bir rahatsızlık geçirdi. İsviçre'de art arda beyin ameliyatları geçirdi ve doktor Gazi Yaşargil'in tavsiyesi üzerine on yıldır sürdürdüğü sahne çalışmalarına (TV çekimleri haricinde) mecburen son verdi. Bu dönemi 1990 yılı sonlarında aynı şirketten yayınlanan "Benden Artık Bu Kadar" adlı albüm izledi.

 

Büyük bir sevgi beslediği dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1993 yılında vefatı üzerine sanatçı, son albümü olan Sensiz Bu Yaz’ı çıkardı ve sağlık sorunları nedeniyle 1995 yılında eşi iş insanı İhsan Börekçioğlu için Türkiye'yi terk ederek Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentine yerleşti. Çift 2008'de boşandı.