CPJ, 1992 yılından bu yana, dünya genelinde yaşanan savaş ve çatışma ortamlarında öldürülen, yaralanan ya da kaybolan gazeteci ve medya çalışanlarıyla ilgili araştırmalar yürütüyor.

Dünyanın birçok yanından gazeteciler, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e karşı bir saldırı başlatması ve İsrail'in de abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yaptığı saldırıları yaşamları pahasına tüm dünyaya iletmeye çalışıyor.

CPJ'nin 7 Ocak 2024 itibariyle yaptığı incelemeler, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen 23.000'den fazla kişi arasında en az 79 gazeteci ve medya çalışanının da bulunduğunu gösterdi.

CPJ'nin derlediği verilere göre, 7 Ocak itibariyle;
- 72 Filistinli, 4 İsrailli ve 3 Lübnanlı olmak üzere 79 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü,
- 16 gazeteci yaralandı,
- 3 gazeteci kayıp,
- 21 gazeteci tutuklandı.

CPJ açıklamasında, "Gazze'deki gazeteciler, İsrail'in yıkıcı hava saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim, tedarik sıkıntısı ve kapsamlı elektrik kesintileri de dahil olmak üzere, İsrail'in kara saldırısı sırasında çatışmayı haberleştirmeye çalışırken özellikle yüksek risklerle karşı karşıya kalıyorlar" denildi.

Çatışma bölgesinde çalışan gazetecilerin, çok sayıda saldırı, tehdit, siber saldırı, sansür ve aile üyelerinin öldürülmesi gibi tehditlerle karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen CPJ açıklamasında, ayrıca başka gazetecilerin öldürüldüğüne, kaybolduğuna, gözaltına alındığına, yaralandığına veya tehdit edildiğine ve medya ofisleri ile gazetecilerin evlerine zarar verildiğine ilişkin doğrulanmamış çok sayıda haberin de araştırılmakta olduğunun altı çizildi.

CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Sherif Mansour, "CPJ gazetecilerin kriz dönemlerinde önemli işler yapan siviller olduğunu ve savaşan taraflarca hedef alınmamaları gerektiğini vurguluyor" dedi ve ekledi:

"Bölgenin dört bir yanındaki gazeteciler bu yürek parçalayıcı çatışmayı haberleştirmek için büyük fedakârlıklar yapıyor. Özellikle Gazze'dekiler, eşi benzeri görülmemiş bir bedel ödediler ve ödemeye devam ediyorlar ve katlanarak artan tehditlerle karşı karşıyalar. Birçoğu meslektaşlarını, ailelerini ve medya tesislerini kaybetti ve güvenli bir sığınak ya da çıkış olmadığı halde güvenlik arayışıyla kaçtı."

CPJ verileri baz alınarak yapılan haritada, İsrail saldırılarında gazetecilerin hangi bölgelerde öldürüldüklerini gösteriliyor.

 

Hibya Haber Ajansı