Kriptolara ilişkin regülasyon konusu uzun bir süredir kripto para ekosisteminin gündeminde yer alıyor. Yeni yıla girilmesiyle birlikte de 2024 yılında devletlerden bir hamle gelip gelmeyeceği merak konusu. Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Tether’den de küresel kamu kuruluşlarıyla iş birliği yapacaklarına ilişkin bir açıklama geldi. Stablecoinler’in kamu kuruluşlarıyla uyumunun önemli olduğunu vurgulayan The Steve Group CEO’su Derya Türker, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Piyasalarının gelişimi için kripto paraların daha fazla yaygınlaşması ve daha fazla insan tarafından benimsenmesi şart. Bugünün konjonktüründe kripto paralara uyumu artırmak adına kullanılabilecek en iyi araç ise stablecoin’ler. Çünkü özellikle döviz ve altın gibi geleneksel enstrümanlarda işlem gerçekleştiren yatırımcıların aşina olacağı bir alan mevcut. Dolayısıyla stablecoin’lerin kripto para piyasalarının gelişimi için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Yine baktığımız zaman çalışma mantığı gereği stablecoin şirketlerinin kamu ile de ilişki kurması gerekiyor. Bu kapsamda şirketler, ilgili kamu kuruluşları ve regülatörle de uyum içerisinde hareket etmeye devam etmeli. Bu uyum olası regülasyon çalışmalarının akıbetini de tüm paydaşlar açısından olumlu etkileyecektir.

Bugün en yaygın stablecoin’lerin başında USDT geliyor. Bu stablecoin’in doların blockchain tabanlı dijital versiyonu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Baktığımız zaman fiyat hareketliliği doğrudan bir fiat paranın değeri üzerinden gerçekleşiyor ve birçok yatırımcı da artık dolar işlemlerini Tether aracılığıyla gerçekleştiriyor. Tabii bu arada tüm bunlar USDT’nin tamamen doların yerini alacağı anlamına gelmiyor. En nihayetinde USD’nin kontrolü ve hakimiyeti ABD’de ve hatta Fed’de bulunuyor. Bu yüzden stablecoin’ler ile fiat paralar arasında karşıt bir durum yok.

“Tether’in attığı adımlar oldukça önemli”

USDT ve EURT gibi stablecoin’lerin fiat paralarla olan bu ilişkisi kamu kurumlarıyla olan iletişimlerini de daha kritik bir noktaya taşıyor. Bir çatışma ortamından ziyade uzlaşıya ve iş birliğine gitmenin hem kripto para ekosisteminin hem de kamu kurumlarının yararına olacağı kanaatindeyim.

Öte yandan kripto para endüstrisinin en büyük şirketi olması bakımından Tether’in bu doğrultuda attığı adımların oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Kendileri geçtiğimiz günlerde bir dizi taahhütle birlikte aralarında ABD Adalet Bakanlığı ve ABD Gizli Servisi’nin de bulunduğu küresel kurumlarla aralarındaki kapsamlı iş birliğinin detaylarını açıkladı. Bu açıklama esasında bir bakıma Tether’in, stablecoin’lerin yasa dışı kullanımıyla mücadeledeki kararlılığını da gösteriyor. Diğer taraftan bu gelişmeyi kripto paralara yöneltilen en büyük eleştirilerden birine karşı getirilmiş bir cevap olarak değerlendirebiliriz.

Hibya Haber Ajansı