Malatya’daki beton enkazlarının geri dönüşümü için Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile istişarelerde bulunan Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Abdenor Brahmı, büyükşehir belediyesinin deprem bölgesindeki diğer illere göre koordineli ve hızlı bir şekilde çalıştığını belirterek, “Deprem bölgesinde Malatya’yı daha koordineli ve daha iyi çalışmasından dolayı seçtik. Ayrıştırma merkezinde aldığınız aksiyonlar çok çok hızlı ve Malatya Büyükşehir Belediyesi ekipleri daha iyi çalışıyor. Deprem illerinde bu sebepten dolayı Malatya özelinde yoğunlaştık. Malatya’nın diğer illere örneklik teşkil edeceğini düşünüyorum.” dedi.

6 Şubat tarihinde vuku bulan depremin Türkiye ve Dünya tarihinde yaşanmamış nadir felaketlerden biri olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ziyaret sırasında yapmış olduğu konuşmada, “ Her ne kadar yüzyılın felaketi kıyametin provası deseler tarihi araştırmalara baktığımız zaman Anadolu’da buna benzer bir felaket olmadığı karşılığı çıkmaktadır. Bu felaket sadece Malatya’da değil, Malatya ile birlikte 11 şehirde etkili olmuştur. En fazla etkilenen illerin başında gelen illerden biri Malatya’dır. Malatya’da bağımsız toplam 424 bin binadan 133 bin bağımsız bölüm yıkılmıştır. Şehir merkezi ile Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerini aldığımız zaman bu oran yüzde 45, yüzde 50’lere kadar çıkmaktadır. 133 bin bağımsız bölümün enkazının yaklaşık olarak yüzde 80’ni kaldırıldı. Hafriyat döküm alanı günlük en az bin kamyonla şehir merkezinde alınan enkazlar hafriyat alanına dökümü sağlanmaktadır. Doğayı kirletmeme ve geri dönüşüm anlamında arkadaşlarımız yoğun bir çalışma içerisindeler.” ifadelerine yer verdi.

Fransa Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Abdenor Brahmı, Malatya Büyükşehir Belediyesinin çevreye duyarlı olma konusunda önemli çalışmalar yaptığını ve bu çalışmaların deprem bölgelerine örnek gösteril bilineceğini vurgulayarak, “6 Şubat depreminin yıl dönümüne birkaç hafta kaldı. Geçmişi görmek elbette çok değerli ve kıymetli fakat geleceği yeniden inşa etmek bir o kadar da değerli. O yüzden daha da ileri gitmek amacıyla sizlerle beraberiz. Çevre konusundaki hassasiyetinizi bizlerle paylaştınız bundan dolayıdır ki Döngüsel Ekonomi alanına dair şirketimiz yeniden dönüşümü katı atıklardan dönüşümü ve tekrardan kullanılması hususunda çalışmak için buradalar.  Çevre ve Döngüsel Ekonomi konusundaki hassasiyetinizi, gelecek nesillere miras bırakacağınız konusunda da ortak paydada buluştuğumuzu belirtmek isterim. Deprem bölgesinde Malatya’yı daha koordineli ve daha iyi çalışmasından dolayı seçtik.” şeklinde konuştu.

Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan çalışmaların takdire şayan olduğunu söyleyen NEO-ECO Kurucusu Benjamin Constant, “Ekibinizle birlikte sabah saatlerinde yaptığımız toplantı çok verimli geçti. Aldığımız bilgiler bizi gerçekten çok etkiledi takdire şayandı. Şubat  2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından sizlerin ne kadar sağlam, ne kadar irade sahibi olduğunuzu, ne kadar da hızlı bir şekilde hızlı hareket ettiğinizin bir göstergesi oldu. Bu durumu takdirle karşılıyoruz. Amacımız burada ekiplerinizle beraber bir sistem oluşturmak. Elbette bir pilot proje olacak. Elbette bir fizibilite çalışması ortaya çıkmış olacak. Bu geliştireceğimiz sistemle yakıt atıklarının tekrardan dönüşümünün sağlanması ve tekrardan kullanılabilmesini ve geçtiğimiz sene Şubat ayında maruz kaldığımız depremin de ötesini, etkilerinin de ötesine geçebilecek bir sistemin kurulmasını amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı