François Mitterrand döneminde Edith Cresson'dan sonra başbakan olarak görev yapan ikinci kadın olan Borne, yeni bir hükümet kurulana kadar görevini vekaleten sürdürecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, emeklilik reformuna karşı kitlesel protestolar, kentsel ayaklanmalar ve göçmenlik yasası fiyaskosuyla yıpranan hükümetinde revizyon yapması bekleniyor.

Fransa Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, aralık ayında protesto amacıyla görevinden ayrılmış ve diğer önde gelen sol eğilimli kabine üyeleri, hükümetin yeni gelen göçmenlerin devlet yardımlarına erişiminin sınırlandırılması ve doğuştan vatandaşlık reformu gibi konularda katı muhafazakarlara teslim olması nedeniyle endişelerini dile getirmişti. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, tasarı lehinde oy kullandı ve hareketi için "ideolojik bir zafer" olduğunu iddia etti.

Yeni yılın planlanan ilk kabine toplantısının ertelenmesinin ardından, Macron'un 2022'de seçilmesinin ardından, hükümette üçüncü kez değişikliğe gideceğine ilişkin söylentiler yükseliyor.

Yeni yıl konuşmasında "2023 yılında Fransa, içinde bulunduğu koşullara rağmen en fazla dönüşüme öncülük eden Batılı ülkeler arasında yer alacak gibi görünüyor" diyen Macron, "Bunlardan bazıları, emeklilik reformu gibi, popüler değildi. Gerekli oldukları için onların yanındayım... Özellikle başbakana ve hükümetine teşekkür etmek istiyorum" diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı