Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD, Japonya ve Kore Cumhuriyeti arasında yayınlanan ortak belgede Çin’le ilgili uygunsuz içeriklerden ciddi endişe duyduklarını kaydetti.

Mao Ning, bugün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtladı. Mao Ning, ilgili ülkelerin iş birliği adına özel "küçük çevreler" oluşturmasına, Çin'in iç işlerine müdahale etmesine, Çin'e saldırıp itibarını zedelemesine ve çatışmayı kışkırtmasına karşı çıktıklarını kaydetti.

Mao Ning, Güney Çin Denizi'ndeki mevcut durumun genel olarak istikrarlı olduğunu belirterek, Çin'in her zaman bölgesel egemenliğini ve denizcilik hak ve çıkarlarını kararlı bir şekilde savunduğunu ve ilgili ülkelerle olan anlaşmazlıkları diyalog ve istişare yoluyla doğru şekilde ele almaya hazır olduklarını dile getirdi. Mao Ning, bölge dışındaki bazı ülkelerin Güney Çin Denizi'nde güç gösterisi yaptığını ve çatışmayı kışkırttığını, bunun da Güney Çin Denizi'nde barış ve istikrara yardımcı olmadığını ifade etti.

Mao Ning, Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu, Taiwan meselesinin tamamen Çin’in iç işleri olduğunu vurguladı.

Taiwan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumanın anahtarının Tek Çin ilkesine bağlı kalmak ve “Taiwan’ın bağımsızlığına” kararlılıkla karşı çıkmak olduğunu dile getiren Mao Ning, Asya-Pasifik bölgesinin büyük güçlerin satranç tahtası yerine barışçıl kalkınmaya odaklanan bir merkez olması gerektiğine işaret etti.

Hibya Haber Ajansı