"Yüzyıllık Değişimlerin Gelişmesiyle Çin Diplomasisi: Görev ve Sorumluluk" temasıyla 2023 Uluslararası Durum ve Çin Diplomasisi Semineri, bugün Beijing'de düzenlendi. Seminerin açılış töreninde konuşan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü aynı zamanda Dışişleri Bakanı olan Wang Yi, Çin diplomasisinin son gelişmeleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Wang, 2023 yılında Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in kişisel olarak rota çizerek iki önemli diplomatik etkinliğin ev sahipliğini üstlendiğini ve çok taraflı üç zirveye katılıp dört dış ziyarette bulunduğunu anımsattı. Xi'nin yabancı liderlerle yüzlerce toplantı ve telefon görüşmesi yaptığını belirten Wang, bu diplomatik girişimlerin yeni çağda Çin'in yeni çehresini gösterdiğini dile getirdi. Üst düzey diyalogların yanı sıra, Wang Yi, Xi Jinping'in insanları duygulandıran ruhsal bir iletişim kurduğuna ve yüz yaşına giren eski ABD Dışişleri Bakanı Dr. Henry Alfred Kissinger ile 50 yıl önce Çin'i ilk ziyaret ettiğinde kaldığı yerde anlamlı bir buluşma gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Çin'in 2023 yılındaki diplomatik çalışmalarına değinen Wang, uluslararası ilişkilerde derin ve büyük etki yaratan 2023 yılında Çin tarzı modernleşme sürecinin sağlam bir şekilde hızlandırıldığını hatırlattı. Geçen yılı altı özellikle tanımlayan Wang şunları söyledi:

"Birincisi, hareketli lider diplomasisi, Çin'e özgü büyük devlet diplomasisinin yeni bir mihenk taşı oldu. İkincisi, ‘insanlığın kader birliği’ inşasının pekiştirilmesi ve ilerletilmesi, insanoğlunun güzel geleceğine yeni bir ivme kattı. Üçüncüsü, Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nun başarılı bir şekilde düzenlenmesiyle, Kuşak ve Yol’un ortak inşası yüksek kaliteli gelişme aşamasına girdi. Dördüncüsü, BRICS mekanizmasında tarihi bir adım olan yeni üye katılımlarıyla, gelişmekte olan ülkeler arasında dayanışma ve iş birliğinin yeni bir ortak gücü toplandı. Beşincisi, Çin-Orta Asya Zirvesi, bölgede iyi komşuluk temelinde yeni bir işbirliği platformu oluşturdu. Altıncısı ise, Çin'in arabuluculuğuyla Suudi Arabistan ile İran arasında tarihi bir uzlaşma sağlandı, bu da siyasi çözüm yollarının yeni bir örneği oldu."

Gelecek dönemdeki dış işleri hakkında konuşan Wang, Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Merkezi Dışişleri Çalışmaları Konferansı'ndaki konuşmasına atıfta bulunarak, Çin'e özgü büyük devlet diplomasisinin daha verimli ve yeni bir aşamaya girdiğini, insanın ortak kader birliği inşası kapsamında yeni çağımızın en büyük siyasi konusu olan Çin tarzı modernleşme sürecine hizmet sunacaklarını vurguladı.

Gelecek dönemde dört temel hususta ısrar edeceklerini dile getiren Wang, özgüven ve kendi gücüne dayanarak gelişmeyi ve büyük devletin üstlenmesi gereken sorumlulukları yürütmeyi sürdüreceklerini belirtti. Dışa açıklık ve kapsayıcılık kuralını izlemeye devam eden Çin'in, küresel ortaklık ilişkileri ağını pekiştirmeyi sürdüreceğini, adalet peşinde koşan Çin'in eşit ve düzenli olan çok kutuplu bir dünyanın tesisini teşvik edeceğini söyledi. Wang son olarak, iş birliği ve ortak kazanç kuralını her zaman takip eden Çin'in, dünya halkına yarar getiren ve kapsayıcı bir ekonominin küreselleşmesini hızlandırmaya devam edeceğini vurguladı.

Hibya Haber Ajansı