Yatırımcıların enflasyon verileri öncesinde Fed'in 2024'teki faiz indirimlerinin zamanlamasını ve büyüklüğünü değerlendirmesiyle Hazine tahvil getirilerindeki ılımlı artışın baskısı altında kalınca ABD borsaları değer kaybetti. Merkez bankasının Mart ayından itibaren faiz indirimine başlayabileceği beklentileri de yavaş yavaş düşüyor; CME'nin FedWatch’ı Mart için en az 25 baz puanlık bir indirim şansının bir hafta önceki %79'dan %64’e indiğini gösteriyor. Bu, ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinin %4 civarında seyretmesine imkan sağlıyor. 10 yıllık gösterge tahvil getirisi, seans başında %4,053'e ulaştıktan sonra hafif yükselişle %4,019'da kaldı.

Portekiz Merkez Bankası başkanı ve ECB yönetim konseyi üyesi Mario Centeno’da, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını yakın zamanda düşündüğünden daha erken düşüreceğini ve enflasyon üzerinde ek bir baskı belirtisi olmadığı için karar vermek için Mayıs ayına kadar beklememesi gerektiğini söylüyordu.             Peki neden böyle söylüyor? Çünkü; ECB'nin nihai faiz oranına zaten ulaşıldığını ve merkez bankasının enflasyonun %2'lik orta vadeli hedefe düşme yolunda ilerlediğini "gelecek çeyrekte" teyit etmesini beklediğinden dolayı ki bu da realite zaten. Sıkıntı ücretlerdi. Ücretler üzerindeki ikinci tur etkilerin gerçekleştiğine veya gerçekleşeceğine veya ücretlerin fiyatlar üzerinde ek baskı yaratacağına dair herhangi bir işaret görünürde yok. ECB'nin de para politikasının yönüne karar vermek için Nisan veya Mayıs ayındaki ücret verilerini beklemesine gerek yok.                                                                                                                                                 Yatırımcılar da ECB'nin bu yıl birden fazla faiz indirimi yapacağını ve ilk hamlenin Mart veya Nisan ayında yapılacağını tahmin ediyor, ancak bazı politika yapıcılar enflasyonun kontrol altında olduğundan emin olmanın daha uzun sürebileceğini belirtiyorlar ki bunlar da piyasalar tarafından her şeyden de nem kapacak değiliz grubunda yer alan söylemlere giriyor.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,5 düşüşle Aralık ortasından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, dolar yükselişe geçti. Bitcoin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun X hesabından gelen, bitcoin borsada işlem gören fonları onayladığını söyleyen izinsiz bir paylaşımın ardından yükselişe geçti. ABD hisse senedi vadeli işlemleri Asya sabahında sakin seyrederken, Avustralya enflasyonunun beklenenden biraz daha soğuk gelmesinin ardından gözler artık yarın açıklanacak olan ABD tüketici fiyat verileri üzerinde olacak.

Faiz oranı vadeli işlemleri, Federal Rezerv'in 75 baz puanlık nokta grafiğine kıyasla, bu yıl ABD faiz indirimlerinin yaklaşık 140 baz puanı fiyatlıyor. Mart ayı gibi erken bir tarihte bir hamle olasılığı hala yüksek olan %64'e geriledi ve Perşembe günkü rapora bağlı olarak muhtemelen yeniden değişecek. Tahminler, çekirdek TÜFE'nin Aralık ayında %0,3 artarak yıllık enflasyonun %3,8'e ve 2021 ortasından bu yana en düşük seviyesine gerileyeceği yönünde.

Kızıldeniz'deki aksaklıklar, Libya'daki üretim kesintisi petrol fiyatlarını artırırken ve Tayvan'da seçim yaklaşırken jeopolitik gerilimler de radardaydı. Brent ham vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 77,88 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri de %0,4 artışla varil başına 72,53 dolara yükseldi.

Manşette öne çıkanlar

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Portekiz MB Başkanı Mario Centeno, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını son zamanlarda düşündüğünden daha erken indireceğini öngörürken, enflasyon üzerinde ek baskı olduğuna dair herhangi bir işaret olmaması nedeniyle karar vermek için Mayıs ayına kadar beklememesi gerektiğini da söyledi.

Fed'in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası yetkililerinin, operasyonel risk hesaplamaları ve ipotek hizmetleri için potansiyel dengelemeler de dahil olmak üzere, banka sermayesi düzenlemeleri için bekleyen "Basel III" revizyonunda olası ayarlamaları dikkatlice değerlendirdiklerini söyledi.

Dünya Bankası pandemi sonrasında küresel büyümenin 1990'lı yıllardan beri en zayıf performansı kaydedeceğini bildirdi. Kurum Türkiye'nin 2023'te yüzde 4,2, 2024'te yüzde 3,1, 2025'te yüzde 3,9 büyüyeceğini öngördü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı iki ve beş yıl vadeli tahville borçlanma gerçekleştirdi. Beş yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvilde reel bileşik faiz yüzde 0,42 olarak kaydedildi. Böylelikle 2021'den bu yana ilk kez TÜFE'ye endeksli tahvilde faiz pozitif bölgede gerçekleşti.

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı yılın 2. yarısında resesyon beklentilerine rağmen 2023 Kasım'da rekor düşük seviyeye indi. Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı Kasım'da yüzde 6,5'ten yüzde 6,4'e geriledi.

Merkez Bankası piyasadaki likidite fazlasını sterilize etmek için 22 Aralık’tan itibaren düzenlediği 8 TL depo alım ihalesinde 425 milyar liraya ulaştı. 1 ve 2 hafta vadelerde düzenlenen ihalelerde stok miktarı ise 8 Ocak itibariyle 110 milyar lira seviyesinde. Uzmanlar fazla likiditenin günlük mevduat faizinin yüzde 30’a kadar düşmesine neden olduğunu, ihalelerin ise devam etmesini bekliyor.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı