Dün piyasalarda neler oldu?

Küresel pay piyasalarında, Fed’in gelecek dönem para politikası adımlarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesiyle negatif bir seyir izlendi. Yarın açıklanacak enflasyon verisi Fed’in faiz indirimlerinin zamanlaması ve boyutu hakkında ipuçları verecek. Fed'in 31 Ocak toplantısında faiz artışına gitmeyeceği fiyatlanırken, Mart toplantısında %59 olasılıkla 25 baz puanlık faiz indirimi öngörülüyor. Öte yandan Dünya Bankası dün yayımladığı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda, geçen yıl için yüzde 2,6 olarak tahmin edilen küresel ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,4 olacağını öngördü. Küresel ekonominin bir yıl öncesine göre daha iyi bir yerde olduğuna işaret edilen raporda, küresel resesyon riskinin, büyük ölçüde ABD ekonomisinin gücü sayesinde azaldığı ancak artan jeopolitik gerilimlerin dünya ekonomisi için kısa vadede yeni tehlikeler oluşturabileceği vurgulandı.

Makro veri tarafında; ABD'nin dış ticaret açığı geçen yıl Kasım’da aylık bazda yüzde 2 azalışla 63,2 milyar dolara geriledi. NFIB Küçük Ölçekli İletme İyimserlik verisi 91 beklenirken 91,9 seviysinde gerçekleşti. Almanya'da dün açıklanan verilere göre, Kasım’da dış ticaret fazlası 20,4 milyar euro ile beklentileri aşarken, aynı dönemde fabrika siparişleri yüzde 0,3 yükselişle tahminlerin altında kaldı. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı verisi ise Kasım'da yüzde 6,5'ten yüzde 6,4'e geriledi. Euro Bölgesi'nde genç işsizlik oranı yüzde 14,8'den yüzde 14,5'e geriledi. Avrupa'nın en büyük ekonomileri olan Almanya'da işsizlik oranı yüzde 3,1, Fransa'da yüzde 7,2 oldu. Euro Bölgesi'nde en yüksek işsizlik oranına sahip İspanya'da ise bu oran yüzde 11,9'a geriledi. AMB'de politika yapıcılar yıl ortasına kadar borçlanma maliyetlerinde düşüş beklemiyor. AMB, bu sene ekonomik aktivitenin toparlanacağı beklentisiyle işsizlik oranında ılımlı artış olacağını öngörüyor.

Tahvil piyasalarında yukarı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,02 seviyesine, ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,35 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 12,76 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü ağırlıklı satıcılı seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,15 kayıpla 4.756,50 seviyesinden, Dow Jones endeksi %0,42 kayıpla 37.525,16 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi ise %0,09 sınırlı kazançla 14.857,71 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları, madencilik şirketlerinin hisselerindeki gerilemeyle günü düşüşle kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,39 puan değer kaybederek 4.467,95 seviyesine gerilerken, CAC 40 %0,32, DAX %0,17 ve FTSE 100 %0,13 değer kayıpları ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları Japonya hariç genel olarak satıcılı seyir izliyor. Japonya hisse piyasası 33 yılın en yüksek seviyesini gördü. BoJ'un, özellikle Japonya'nın merkezinde meydana gelen yıkıcı depremin ardından, 2024'te ultra güvercin politikasını sıkılaştırmaya başlama planlarını ertelemek zorunda kalacağı yönündeki beklentiler etkili oldu. Japonya'da reel ücretler son 20 aydır düşüşte. Kasım 2023’te de yıllık düşüş oranı %2,3’ten %3,0’a hızlandı. Bu sabah Nikkei endeksi %2,11 artışla 34.485,50 seviysinden işlem görürken, Hang Seng %0,76, Shanghai endeksi %0,12, Kospi endeksi %0,67 ile satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise sınırlı negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD tarafında MBA Haftalık Mortgage Başvuruları ve Fed Üyesi Williams'ın konuşması gündemde yerini alacak.

Gelecek gündemde neler var?

Perşembe günü ABD’de Aralık ayına ilişkin TÜFE ve Çekirdek TÜFE, Haftalık İşsizlik Başvuruları, Ortalama Saatlik Reel Kazançlar ve Bütçe Dengesi verileri takip edilecek. Aralık ayına ilişkin TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydederek, yıllık %3,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayına ilişkin olarak ise TÜFE aylık bazda %0,1 artışla, yıllık %3,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’nin ise aylık %0,2 artışla, yıllık %3,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, Kasım ayı verisi aylık %0,3 artışla %4 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise ECB Üyesi Vujcic'in konuşması bulunuyor. Cuma günü ise ABD’de Aralık ayı ÜFE ve Çekirdek ÜFE verisi ve Fed Üyesi Kashkari'nin konuşması takip edilecek. ABD’de ÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydederek, yıllık bazda %1,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım ayında ise veri aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %0,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı gün Euro Bölgesi’nde ise ECB Üyesi Lane'in konuşması yer alıyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı