Çin’in bağımsız olarak geliştirilen üçüncü nesil süper iletken kuantum bilgisayarı Origin Wukong, Origin Quantum Computing Technology’de çalışmaya başladı. Kuantum bilgisayar, 72 kübitlik yerli süper iletken kuantum çipi Wukong tarafından destekleniyor. Araştırmacılara göre bu, Çin’in en yeni ve en gelişmiş programlanabilir ve teslim edilebilir süper iletken kuantum bilgisayarı.

Anhui Kuantum Bilgi İşlem Mühendisliği Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Kong Weicheng, bilgisayarın üçüncü nesil kuantum bilgi işlem kontrol sistemi ile entegre edildiğini ve bunun da kuantum bilgisayarın genel operasyonel verimliliğini birçok kez artırdığını belirtti.

Anhui Kuantum Bilgi İşlem Mühendisliği Araştırma Merkezi Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Jia Zhilong da Wukong çipinin 72 hesaplamalı kübit ve 126 bağlayıcı kübitten oluşan 198 kübite sahip olduğunu söyledi. Wukong, adını bilgisayarın güçlü ve çok yönlü yeteneklerini simgeleyen, 72 farklı forma dönüşme yeteneğine sahip efsanevi bir Çin figürü olan Sun Wukong’dan aldı. 

Hibya Haber Ajansı