Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kısa süre önce ABD’nin Iowa eyaletinden dost şahsiyet Sarah D. Lande’nin mektubuna cevap verdi.

Xi, yanıt mektubunda Çin ile ABD arasında diplomatik ilişkinin kurulmasından bu yana geçen 45 sene boyunca çeşitli zorlukların üstesinden gelip, yüksek seviyeye ulaştığını, ikili iş birliğinde kaydedilen sonuçların hem iki ülkeye hem dünyaya faydalar getirdiğini belirtti.

Xi, Çin-ABD ilişkilerindeki başarıların öncelikle iki ülke halkının ortak çabalarından destek aldığını, ikili ilişkinin ilerlemeye devam etmesinin, iki halka daha fazla bağlı olacağını dile getirdi.

Xi, “Çin-ABD ilişkisinin geleceği gençlerde. Önümüzdeki beş yılda 50 bin Amerikalı gencin Çin’e davet edileceğini açıklamıştım. Bunun amacı, daha fazla ABD’li gencin Çin’i kendi gözleriyle görmesini, kendi kulaklarıyla dinlemesini, böylelikle daha gerçek, boyutlu ve kapsamlı bir Çin’i öğrenerek, iki ülke arasındaki iletişim için köprü kurmasını sağlamak. Bu programa Muscatine ilçesinden öğrencileri de davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Xi, Çin ve ABD’nin dünyadaki en büyük gelişmekte olan ülkesi ve en gelişmiş ülkesi olduğuna, bu gezegenin geleceği ve kaderinin Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşmasına ve iyileştirilmesine ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

Xi, Çin’in ABD ile birlikte ikili ilişkilerin istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir gelişmesini sürdürmek, iki ülke halklarına daha fazla yarar yaratmak, uluslararası topluma daha fazla kamu ürünü sunmak ve kalıcı barışa, genel güvenliğe ve ortak refaha dayalı dışa açılmış, kapsayıcı, temiz ve güzel bir dünyayı ortaklaşa inşa etmek için ortak çaba harcayacağını ifade etti.

ABD'nin Iowa eyaletindeki dostane şahsiyet Sarah D. Lande, kısa süre önce Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’e gönderdiği mektupta, Cumhurbaşkanı Xi’nin ABD’li dostluk grupları tarafından kendisine verilen karşılama ziyafetinde yaptığı konuşmanın ilham verici olduğunu, özellikle önümüzdeki beş yılda 50 bin ABD’li gencin Çin'e davet edilecek olmasının heyecan verdiğini, Muscatine Lisesi’nin de bu programa dahil edilmesini arzuladıklarını dile getirdi.

Hibya Haber Ajansı