Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu ile görüştü.

Yeni bir yılın başlangıcında Çin’i ziyaret eden Muizzu,  Xi tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Xi, daha önce birkaç defa Çin’e ziyarette bulunan ve Çin’in eski dostu olan Muizzu’nun iki ülkenin dostluğunu artırmak ve “Kuşak ve Yol” ortak inşasını hızlandırmak için çaba gösterdiğini hatırlattı. Muizzu, devlet başkanı olduktan sonraki ilk resmi dış ziyaretini Çin'e yaparak, Xi tarafından 2024 yılında ağırlanan ilk yabancı devlet lideri oldu. Xi, bu ziyaretin Çin-Maldivler ilişkilerine verilen büyük önemi gösterdiğini belirtti.

Xi, iki ülkenin geleneksel dost ve iyi komşular olduğuna vurgu yaparak, 600 yıl önce Ming Hanedanı döneminde Çinli denizci Zheng He'nin Maldivler'i ziyaret ettiğini ve iki halkın eski Deniz İpek Yolu üzerinden dostane ilişkiler kurduğunu anımsattı. Xi, Çin ile Maldivler arasındaki 52 yıllık diplomatik ilişkiler boyunca birbirlerine saygı ve destek göstererek, büyük ve küçük devletler arasında eşitlik temelinde iş birliği ve kazan-kazan ilişkisi için örnek oluşturduklarını ifade etti. Xi, 2014 yılında Maldivler'i ziyaret ettiğinde, iki tarafın geleceğe yönelik kapsamlı dostluk, iş birliği ve ortaklık ilişkisi kurmaya karar verdiklerini hatırlattı. Xi, son 10 yılda ikili ilişkilerin derinleşmesiyle iki ülkenin Kuşak ve Yol ortaklığında ve her alanda temas ve iş birliğinde önemli kazanımlar elde ettiğini belirtti.

Xi, Muizzu ile birlikte iki ülkenin ilişkilerini daha da geliştirmek için yeni planlar hazırlamaya ve yeni rotalar çizmeye hazır olduklarını kaydetti.

Hibya Haber Ajansı