Çin 2023 yılında, Rusya'dan gelen yüksek taleple birlikte dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olan Japonya'yı geride bıraktı.

Çin Binek Araç Birliği (CPCA) tarafından dün yayımlanan rapora göre, Çinli otomobil üreticileri BYD, Chery ve Great Wall gibi şirketlerin yurtdışında gösterdiği büyük performans sayesinde, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin, 2023'te dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı ünvanını elde etti.

Raporda 2023 yılında 5,26 milyon adet aracın yurtdışına satıldığı tahmin edildi. Bu rakamın Japonya'nın 4,3 milyon adetlik ihracatından yaklaşık 1 milyon adet daha fazla olduğu belirtiliyor. 

The Wall Street Journal, rapora atıfta bulunarak bu verilerin küresel otomobil sektöründe yaşanan önemli değişiklikleri yansıttığını belirtti. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Çin'in elektrikli araç üretiminde zaten dünya lideri olduğu bilinmesine rağmen, büyümenin ana itici gücü geleneksel benzinli araçlar oldu. Özellikle, Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından Batılı otomobil şirketlerinin Rusya pazarından çekilmesiyle, Çin otomobillerinin Rusya'daki ihracat hacmi 2023 yılında 800 bin adete yükselerek, 2022 rakamlarının en az beş katına çıktı.

Hibya Haber Ajansı