ABD menkul kıymetler düzenleyicisi dün, dünyanın en büyük kripto para birimi ve daha geniş kripto endüstrisi için bir dönüm noktası olacak olan, Bitcoin'i takip edecek ilk ABD'de listelenen borsa yatırım fonlarını (ETF'leri) (BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco ve VanEck'in de bulunduğu 11 başvuruyu) onayladığını açıkladı.

İhraççılar, ürünlerin çoğunun Perşembe günü işlem görmeye başlamasının beklendiğini ve bunun pazar payı için şiddetli bir rekabet başlattığını söyledi. On yıl süren yapım aşamasındaki ETF'ler, bitcoin için ezber bozan bir rol oynuyor ve yatırımcılara dünyanın en büyük kripto para birimini doğrudan elinde tutmadan kullanma fırsatı sunuyor. Bu Bitcoin'in bir varlık sınıfı olarak kurumsallaşması açısından son derece önemli ve büyük bir adım ve aynı zamanda da ETF endüstrisi için bir dönüm noktası.

2023'ü güçlü bir yükselişle sonlandırdıktan sonra, karışık ekonomik veriler ve Federal Reserve yetkililerinin yorumlarının yatırımcıların herhangi bir yükselişin zamanlaması ve büyüklüğüne ilişkin beklentileri geri çevirmesine yol açmasıyla hisse senetleri, S&P 500'ün yıl genelinde pek olumlu bir ivme yakalamaması nedeniyle yükseliş ivmesi bulmakta zorlandı. ABD borsaları dün de büyük sermayeli şirketlerin toparlanmasıyla yükselişle kapandı, ancak enflasyon raporları ve önemli banka gelirleri öncesinde kazançlar sınırlı kaldı.

Piyasa ne yapıyor? Kazançlar ve faiz oranları açısından 2024 beklentilerini yeniden değerlendiriyor ve Kasım/Aralık aylarında fiyatlardaki yaşanan yükselişi gerçekten haklı çıkarmaya çalışıyor.

Odak noktası, sırasıyla bugün ve yarın yayınlanacak olan ve merkez bankasının para politikası yolunu belirlemeye yardımcı olabilecek Aralık ayı tüketici ve üretici enflasyon raporlarında olacak. Reuters anketine katılanlar Aralık ayında yıllık enflasyonun %3,2 olacağını öngörüyor ancak çekirdek enflasyonun muhtemelen 2021 ortasından bu yana en düşük seviyesi olan %3,8'e düştüğünü düşünüyorlar.

Cuma günü, bankacılık devleri JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo'nun dördüncü çeyrekte daha düşük kar raporlaması bekleniyor. En büyük bankaların net faiz gelirinin (NII) (kredilerden kazandıkları ile mevduat ödemeleri arasındaki farkın) muhtemelen dördüncü çeyrekte ortalama %10 düştüğünü ve Ticaret gelirlerinde %15'lik azalışla birlikte kazançlar üzerinde baskı yaratması bekleniyor.

Basitçesi; Bankaların karları, müşterilerin kredilerde temerrüde düşmesine hazırlık amacıyla dördüncü çeyrekte daha fazla rezerv ayırmaları, bankaların mevduat sahiplerinin paralarını hesaplarında tutmak için daha fazla ödeme yapmasıyla da kısıtlanabilir.

Japonya'da Nikkei endeksi de bu sabah, zayıf Yen'in ihracatçıları desteklemesi ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin endişelerinin zayıf ücret verileri nedeniyle zayıflamasıyla Şubat 1990'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Nikkei’nin gün ortası kapanışı %1,94 artışla 35.110,52 seviyesinde gerçekleşti. Endeks üst üste üçüncü gün kazanç yolunda ilerliyor ve Mart 2020'nin sonundan bu yana en büyük haftalık yükselişine yaklaşıyor. ABD altın vadeli işlemleri de %0,4 artışla 2.035 dolara, gümüş %0,6 artışla 23,01 dolara, paladyum %0,9 artışla 1.007 dolara, platin ise %0,2 artışla 920,58 dolara yükselmiş durumda.

Manşette öne çıkanlar

Pegasus'un 2023 yılında bir önceki yıla göre yolcu sayısı yüzde 19 artışla 31,93 milyon oldu. 2022 yılında yolcu sayısı 26,94 milyon seviyesindeydi. Geçen yıl doluluk oranı yüzde 84,8 olarak gerçekleşti. Böylece bir önceki yıla göre 1,1 puan daha yukarı gelindi.

Atlanta Fed'in GDPNow modelinde, ABD'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH tahmini değişmedi. Atlanta Fed GDPNow modelinde, ABD ekonomisi için 2023 yılı dördüncü çeyrek GSYH tahmini yüzde 2,2 seviyesinde kaldı.

New York Fed Başkanı John Williams Wall Street'in hızlı faiz indirimi beklentilerine karşı çıkarak, bunun ancak Fed'in enflasyonun %2'lik hedefine yaklaştığına ikna olmasıyla gerçekleşeceğini söyledi. Williams,"Hedeflerimize tam olarak ulaşmak için bir süre daha kısıtlayıcı bir politika duruşunu sürdürmemiz gerekeceğini tahmin ediyorum. Politika kısıtlamasının derecesini ancak enflasyonun sürekli olarak %2'ye doğru ilerlediğinden emin olduğumuzda azaltmak uygun olacaktır." dedi.

JPMorgan Asset Management'a göre, ABD ekonomisi yavaşladıkça Fed faiz oranlarını şu anda sinyalini verdiğinden daha fazla düşürebilir ve bu da daha kısa vadeli Hazine tahvillerinde bir ralliye neden olabilir. ECB Yönetim Konseyi üyesi ve İspanya MB Başkanı Pablo Hernandez de Cos'a göre Euro bölgesi 2023 yılının son üç ayında muhtemelen büyüyemedi. De Cos, "Ekonomik faaliyetler belirgin bir zayıflık göstermeye devam ediyor ve dinamizm derecesini yalnızca kademeli olarak arttırması bekleniyor. Üçüncü çeyrekte GSYH %0.1 oranında azaldı ve mevcut göstergeler dördüncü çeyrekte durgunluğa işaret ediyor" dedi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, borçlanma maliyetlerinin düşürülmesinin bu aşamada erken olduğunu savundu.

OECD, enflasyonun %2 hedefinin etrafında kalması ve ücret artışının devam etmesi halinde Japonya Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranlarını kademeli olarak artırması ve tahvil getiri kontrol politikasını daha esnek hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı